habitacions turístiques

El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma definitiva el nou Pla d’allotjaments turístics (PEUAT) que substitueix el document del 2017 que va tombar la justícia. El PEUAT manté el centre de la ciutat com una zona de decreixement turístic, de manera que si hi tanca un hotel no se’n podrà obrir un de nou. A més, prohibeix el lloguer d’habitacions turístiques per períodes inferiors a un mes a tota la ciutat.

Aquest pla permet posar ordre i equilibrar l’oferta turística. La barra lliure és història, preservem el dret a l’habitatge
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

Els dos socis de govern (BComú i PSC) i ERC hi han votat a favor, mentre que Junts, Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi ho han fet en contra. El pla permet el lloguer d’habitacions per a períodes superiors a un mes. Comuns i PSC (que tenien posicions enfrontades) van acordar revisar el pla en un futur si s’elabora una ordenança que reguli les llars compartides. Fora del Ple, el regidor de Turisme, Xavier Marcé, confia a tenir-lo llest abans de la fi del mandat.

El 22@ nord, nova zona de congelació

Com ja feia el PEUAT del 2017, el nou pla manté la divisió de Barcelona en tres grans àrees per a noves activitats turístiques. El centre de la ciutat és una zona de decreixement, mentre que l’espai que l’envolta és zona de congelació, de manera que només pot obrir un hotel si se’n tanca un altre. La resta de la ciutat és una àrea de creixement sostingut, amb possibilitat d’obrir allotjaments turístics nous, però amb condicions.

A diferència del pla del 2017, la zona del 22@ nord passa a ser de congelació per evitar hotels nous. En el cas dels habitatges d’ús turístic, s’amplia la zona de decreixement, que engloba també l’àrea de congelació. El PEUAT elimina l’obligació que tenien abans els hotels del centre de reduir un 20 % les places si feien una gran rehabilitació.

Pros i contres de l’oposició

Eva Baró (ERC) ha justificat el suport al pla “en coherència amb la defensa del dret a l’habitatge“. Des de Junts, Jordi Martí ha dit que estan a favor fel creixement sostenible i mai del decreixement. Celestino Corbacho (Cs), Oscar Ramírez (PP) i Oscar Benítez (BCN Canvi) han carregat contra la prohibició de les llars compartides i han assegurat que la norma entra en contradicció amb el decret de la Generalitat que les permet si l’amfitrió viu al mateix pis que l’inquilí.