155 escoles de Barcelona tindran els accessos pacificats quan acabi el 2022. Són els centres educatius que formen part del programa Protegim les Escoles, tot i que la llista encara pot augmentar amb les propostes que arribin des dels districtes el 2022. En aquest mapa interactiu pots consultar tots els centres previstos actualment i, si n’hi ha més, els hi afegirem.

L’Escola Grèvol, al Front Marítim del Poblenou, va ser la primera que va estrenar un accés pacificat l’any 2020 en el marc del programa Protegim les Escoles, ja que durant el 2019 ja es van fer algunes intervencions al districte de l’Eixample.

Durant el 2020 es van fer actuacions als entrons de 26 escoles bressol, instituts i escoles de Barcelona. La previsió per al 2021 és pacificar-ne 75 més. Recentment, l’Ajuntament ha publicat la primera llista dels centres educatius on s’actuarà durant el 2022, amb 54 pacificacions. En total, el programa Protegim les escoles acabarà el 2022 amb 155 entorns escolars pacificats i una inversió d’uns 11,2 milions d’euros.

A banda de millorar els accessos als centres educatius, amb espais d’estada i reduint l’espai per als vehicles, l’Ajuntament col·locarà 12 radars sancionadors a prop d’escoles perquè s’hi compleixi la limitació de velocitat de 30 km/h.

Les Corts, el barri amb més entorns escolars pacificats

Si mirem el mapa, veurem que les 155 pacificacions previstes fins al 2022 es troben en 50 dels 73 barris de la ciutat. Les Corts és el barri on trobem més actuacions, 10. El segueix el Poble-sec, amb nou entorns escolars pacificats i la Dreta de l’Eixample, amb vuit.

També destaca el cas de Provençals de Poblenou. Està previst que en aquest barri es pacifiquin els accessos de set centres. Es tracta de quatre escoles, dues escoles bressol i un centre d’educació especial, que estan alineats en l’eix que formen la Gran Via, el carrer del Perú i la rambla de Prim.

Les escoles públiques són majoria

Dels 155 centres educatius que formaran part del programa de pacificacions, 112 són escoles públiques de Barcelona. Els 43 restants són col·legis de titularitat privada, com el Vedruna Immaculada o el Col·legi Claret.

Revolta Escolar per uns espais segurs i lliures de contaminació

En els últims mesos ha sorgit el moviment Revolta Escolar. Ja hi ha adherits un centenar de centres educatius de tot Catalunya, que reclamen a les administracions pacificar els entorns escolars. Demanen, per exemple, reduir el nombre de carrils de circulació davant dels centres fins a arribar a com a màxim un únic carril i limitar-ne la velocitat a 20 km/h. Cada dos divendres, les famílies tallen el trànsit als carrers pròxims a les escoles per fer visible la reivindicació.