Dins el programa Protegim les escoles, l’Ajuntament de Barcelona transformarà l’entorn de 89 centres més fins a la primavera del 2023. Això farà que la suma total de centres educatius amb entorns pacificats superi els 200 a finals del mandat d’Ada Colau. La Dreta de l’Eixample és el barri que aglutina més intervencions. Al mapa interactiu trobaràs totes les escoles on ja s’ha actuat i on està previst millorar els accessos fins al 2023.

L’Escola Grèvol, al Front Marítim del Poblenou, va ser el primer centre que va estrenar un accés pacificat l’any 2020 en el marc del programa Protegim les escoles. Tot i això, el 2019 ja es van fer algunes actuacions. Durant el 2020, l’Ajuntament va millorar els entorns de 26 escoles bressol, instituts i escoles de Barcelona. Un any després, la xifra va pujar a 76 centres i el 2022 van ser 73.

De cara al 2023, la intenció és fer obres en 16 centres educatius, cinc dels quals estan ubicats a l’Eixample i quatre, a Nou Barris. Aquests són els districtes que concentren més escoles pendents de pacificar. L’objectiu del govern municipal és acabar el mandat amb 216 escoles a la llista, és a dir, un de cada tres centres de la ciutat. 

Els accessos escolars es milloren de diferents maneres. Hi ha casos en què s’han eliminat carrils de circulació, en altres s’han ampliat les voreres o s’han guanyat xamfrans. A més, durant el curs 2021-2022, l’Ajuntament va col·locar 12 radars sancionadors a prop d’escoles perquè s’hi compleixi la limitació de velocitat de 30 km/h.

La Dreta de l’Eixample, el barri amb més entorns escolars pacificats

Sobre el mapa, les 216 pacificacions previstes fins al 2023 es troben en 56 dels 73 barris de la ciutat. La Dreta de l’Eixample és el barri on hi ha més actuacions, 14. El segueixen el Poble-sec, amb 13 entorns escolars pacificats, i les Corts, amb 11. També destaquen la Nova Esquerra de l’Eixample i la Marina de Port, amb 10 intervencions acabades i previstes. Per districtes, l’Eixample n’aglutina 49. Per tant, una de cada quatre actuacions es fa en aquest territori.

La Revolta Escolar, el clam de les famílies

Actualment hi ha una trentena d’associacions de famílies d’escoles adherides al moviment de la Revolta Escolar a Barcelona, tot i que la iniciativa s’estén per tot Catalunya. El primer divendres de mes, famílies i infants tallen el trànsit a la sortida de l’escola. En la penúltima revolta d’aquest curs hi va haver 30 talls de carrer simultanis a la ciutat. La intenció és reclamar a les administracions entorns escolars més segurs i sense contaminació. Demanen, per exemple, reduir el nombre de carrils de circulació davant dels centres i limitar-ne la velocitat a 20 km/h.