La transformació dels entorns escolars de Barcelona avança amb l’objectiu de superar les 200 pacificacions al desembre. En concret, n’hi haurà 222. Per aconseguir-ho, abans de finals d’any es faran obres al voltant de 16 centres educatius en el marc del programa Protegim les escoles. Al mapa interactiu trobaràs totes les escoles, instituts i escoles bressol on ja s’ha actuat i on està previst millorar els accessos aquest 2023.

La intenció inicial era fer obres en 16 centres educatius aquest any, però finalment en seran 22. Hi ha dos districtes que n’acumulen sis, l’Eixample i Sant Martí, mentre que a Nou Barris se’n faran quatre. Quan s’hagi completat gairebé un de cada tres centres de la ciutat tindrà els entorns pacificats.

Les primeres actuacions, el 2019

L’Escola Grèvol, al Front Marítim del Poblenou, va ser el primer centre que va estrenar un accés pacificat l’any 2020, en el marc del programa Protegim les escoles. Tot i això, el 2019 ja es van fer algunes actuacions. Durant el 2020, l’Ajuntament va millorar els entorns de 26 escoles bressol, instituts i escoles de Barcelona. Un any després, la xifra van ser 75 centres i el 2022, 74.

Els accessos escolars es milloren de diferents maneres. Hi ha casos en què s’han eliminat carrils de circulació, en altres s’han ampliat les voreres o s’han guanyat xamfrans. A més, durant el curs 2021-2022, l’Ajuntament va col·locar 12 radars sancionadors a prop d’escoles perquè s’hi compleixi la limitació de velocitat de 30 km/h.

La Dreta de l’Eixample, el barri amb més entorns escolars pacificats

La Dreta de l’Eixample és el barri que aglutina més intervencions, un total de 15. N’hi ha quatre més on s’han previst 10 actuacions o més: el Poble-sec (13), les Corts (11), la Nova Esquerra de l’Eixample (10) i la Marina de Port (10). En canvi, a l’altre extrem hi ha zones, com el Putxet i el Farró o Verdum, on no se n’ha previst cap. Són 16 barris barcelonins on no es pacificarà cap entorn escolar, la majoria a les zones de muntanya de la ciutat.

En total, per tant, s’han previst millores a centres educatius de 57 barris. Si fem l’anàlisi per districtes, es faran pacificacions a tots els territoris, però amb força diferències. L’Eixample n’aglutina 50, de manera que concentra gairebé una de cada quatre actuacions. A la cua, Les Corts i Sarrià – Sant Gervasi empaten amb 11 intervencions.

La Revolta Escolar, el clam de les famílies

Actualment hi ha una 55 d’associacions de famílies d’escoles adherides al moviment de la Revolta Escolar a Barcelona, tot i que la iniciativa s’estén per tot Catalunya. Les famílies han fet diversos talls de carres per reivindicar entorns escolars més segurs i sense contaminació. Demanen, per exemple, reduir el nombre de carrils de circulació davant dels centres i limitar-hi la velocitat a 20 km/h. Aquest mes de maig van sumar-hi també una altra reivindicació: la calor a les aules.