A Barcelona gairebé la meitat d’infants d’entre 10 i 11 anys tenen mòbil i un 42 % admet que no tenen límits a l’hora de fer-lo servir. Aquestes xifres preocupen l’Ajuntament de Barcelona que vol posar fil a l’agulla per prevenir abusos de les pantalles. Es destinaran sis milions d’euros en els propers quatre anys amb un paquet de mesures per evitar addiccions i informar els joves sobre com connectar-se a les xarxes socials amb més seguretat i garanties. També s’incrementen les activitats d’oci i lleure, com a alternatives a les pantalles.

Aquesta mesura de govern de benestar vol prevenir l’accés prematur i excessiu de les pantalles i inclou una cinquantena de propostes entre les quals hi ha cursos de la Guàrdia Urbana a alumnes d’entre 11-14 anys perquè facin un millor ús de les xarxes socials.

Un paquet d’actuacions que s’ha presentat aquest dimarts i que segons la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, situarà Barcelona com a “ciutat referent dels drets digitals dels menors i també de l’humanisme tecnològic”.

Referents digitals als equipaments municipals

Dins aquest pla es posarà en marxa un nou programa per formar referents d’educació digital als espais comunitaris i educatius, perquè hi hagi una persona de referència en equipaments municipals com bliblioteques, centres cívics o casals. Serà l’encarregat de parlar amb els menors i ajudar-los, si ho demanen en aquestes qüestions.

adolescents amb mòbil

Evitar contacte amb pantalles dels zero als tres anys

També es faran campanyes de sensibilització i es proposarà prevenir i detectar situacions de risc durant les visites pediàtriques. A les escoles bressol ja s’estan detectant retards cognitius i en la parla provocats per una exposició molt primerenca a les pantalles, i per això s’oferirà més informació a les famílies d’entre 0-3 anys.

Una addicció creixent entre els joves

La prevenció de les addicions és un puntal del programa. Un 75 % dels joves de la ciutat assegura que li resulta difícil deixar d’usar el mòbil. Per tot plegat, en el plenari municipal del mes de febrer l’Ajuntament de Barcelona va declarar com un problema de salut pública l’abús de les xarxes socials per part dels menors d’edat.

El debat sobre l’ús dels mòbils per part d’adolescents està al punt de mira des que un grup de famílies del Poblenou va plantejar la necessitat de retardar la compra del primer mòbil fins als 16 anys i va alertar dels riscos per als joves en l’ús dels mòbils. Al febrer, Jaume Collboni es va reunir amb la plataforma i va demanar “un pacte social” per debatre l’ús dels mòbils entre infants i adolescents, plantejant impulsar mesures com les que ara es presenten.