L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest divendres el penúltim ple ordinari del mandat, que, de fet, ha estat l’últim amb debat polític. A l’abril se’n farà un de tràmit, purament administratiu i sense propostes dels grups. Quan falten menys de dos mesos per a les eleccions municipals 2023, la sessió s’ha impregnat de la precampanya. S’ha rebutjat reprovació a l’alcaldessa, Ada Colau, i a tot el govern municipal que ha presentat Junts, però ha prosperat l’acusació a l’executiu de fer “accions de partit” amb diners públics.

D’altra banda, el plenari ha tombat la proposta del PSC per revisar la reserva del 30 % d’habitatge protegit en promocions noves o grans rehabilitacions. Només Junts hi ha donat suport, mentre que la resta de forces hi han votat en contra.

El plenari del mes de març també ha estat marcat pel comiat de Josep Bou com a regidor del PP i el minut de silenci per la mort de la regidora Marina Gassol.

15:51
   

S’atornga la Medalla al mèrit cívic a Mària Sànchez Ledesma

El ple ha atorngat la Medalla al mèrit cívic, a títol pòstum a Mària Sànchez Ledesma. Ha estat en el tram final del plenari, en un clima molt emotiu i amb la presència de la família com a convidats. L’alcaldessa ha destacat que la periodista es va fer respectar com a professional i tenia una gran empatia. “Ens agradaria a tots plegats asemblar-nos una mica a la Mària”, ha dit. L’alcaldessa ha posat el Saló de Cent a disposició de la família per organitzar “un acte d’amor per trobar-nos i recordar-la”. Tots els grups han destacat la professionalitat de la Mària Sànchez i la seva empatia. 

15:35
   

Josep Bou s’acomiada de l’Ajuntament entre elogis 

El president del Grup Municipal del PP, Josep Bou, s’ha acomiadat del consistori en l’últim ple del mandat. Ha admès que “és molt difícil ser independent en política, però ha explicat que se’n va “en pau, satisfet i feliç”pel tracte que m’han donat”, ha dit als regidors. “M’han donat un tracte espectacular, de comprensió i estimació fins i tot”. Ha volgut agrair la feina de l’equip del PP al consistori, que ha assenyalat a la tribuna i ha donat encàrrecs a BComú i ERC. Als comuns “que ajudin els autònoms i els empresaris, i a ERC, que per donar el millor a Catalunya “cal anar junts, com la sardana, que és la dansa més vella de totes les que es fan i es desfan”. 

Tots els grups han elogiat la seva independència, proximitat en el tracte, l’acte que demostra i el sentit de l’humor. L’alcaldessa ha recordat “el dia que em vaig adonar que no era regidor de partit” quan Bou es va sumar a una declaració institucional perquè les companyies elèctriques assumissin el deute de famílies que no podien pagar les factures. “Em vaig quedar impressionada, ho vas fer per conviccions sinceres i sense buscar res a canvi”.

15:03
   

Compromís “total” amb el bicibús 

ERC ha preguntat al govern municipal “per què no es compleixen les demandes del bicibús”. Ho ha preguntat la regidora republicana Rosa Suriñach. L’alcaldessa, Ada Colau, s’ha defensat assegurant que el seu compromís “és total” i “ferm” per afavorir aquesta iniciativa a la ciutat. En aquesta línia, l’alcaldessa ha apuntat que “els carrils bici s’estan fent més amples perquè siguin més segurs” i també “s’està revisant l’ordenança de vianants perquè siguin més inclusius amb la infància”. Tot i això, Colau ha apuntat que tancar el protocol del bicibús “portarà més temps del que voldríem i es culminarà en el proper mandat”. 

14:50
   

Un carrer per a Freddie Mercury 

El govern ha acceptat la petició que ha fet Ciutadans per dedicar una plaça o un carrer de la ciutat a Freddie Mercury. A través d’un prec, la regidora Noemí Martín ha defensat que l’artista “va donar a Barcelona una rellevància a escala mundial” que mereix “un homenatge a la nostra ciutat”. El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha rebut la proposta positivament: “No hi ha cap mena de dubte que ha esdevingut una icona mundial”. El regidor de BComú ha assegurat que aquest homenatge “quedarà per al proper mandat”, tot i que ha recordat a Martín que “no hi ha prou carrers per a tothom”. 

14:15
   

Acord per augmentar les sancions als grafiters 

El Ple ha aprovat una proposició de Valents a favor d’augmentar les sancions als grafiters de la ciutat en un 50 % i també per impulsar un programa perquè els multats majors de 16 anys col·laborin en la neteja d’aquestes pintades. Segons el grup impulsor, l’any passat a Barcelona es van destinar 4,5 M € a netejar pintades. 

BComú i PSC: ✅A FAVOR Albert Batlle: “Hi estem d’acord. Els grafits són un acte d’incivisme i tenen un impacte negatiu en la imatge de la ciutat. L’alternativa a la multa poden ser mesures educatives o una prestació en benefici a la ciutat”. 

ERC: ✅A FAVOR Jordi Coronas: “Som partidaris de revisar a l’alça les sancions i també de les mesures alternatives a les sancions, perquè la justícia restaurativa és més efectiva”. 

Junts: ⬛ABSTENCIÓ Jordi Martí Galbis: “Aquest govern s’ha relaxat aquests quatre anys: han estat espectadors i és evident que la ciutat fa pena quan parlem de grafits, especialment, al centre”. 

Cs: ✅A FAVOR Paco Sierra: “És un fenomen que afecta la sensació d’inseguretat que té la ciutadania de Barcelona. A més, degrada i embruta la ciutat”. 

PP: ✅A FAVOR Óscar Ramírez: “Denunciem la deixadesa del govern en la persecució d’aquest tipus de conductes. Són una forma de vandalisme”. 

Valents i regidora no adscrita: ✅A FAVOR Eva Parera: “Fa falta més mà dura, sancions exemplars que desincentivin aquesta pràctica perquè ara l’ordenança o no s’aplica o no funciona. Si no ho poden pagar, els hem de posar a netejar”. 

13:47
   

Acord unànime per potenciar els beneficis de la Copa Amèrica de vela 

El Ple ha aprovat la proposició del PP per signar un acord de ciutat que impulsi i potenciï els beneficis de la Copa Amèrica de vela que se celebrarà l’estiu vinent a la ciutat. 

BComú i PSC: ✅A FAVOR David Escudé: “Estem unint esforços perquè es crearan 10.000 llocs de treball a temps complet i perquè és un esdeveniment sostenible i que deixarà llegat a Barcelona”. 

ERC: A FAVOR ✅A FAVOR Max Zañartu: “Barcelona ha demostrat i demostrarà que organitza esdeveniments que reverteixen més enllà de l’esport, en la ciutadania”. 

Junts: ✅A FAVOR Francina Vila: “Barcelona sempre ha de ser al costat d’aquests grans esdeveniments i que s’hi impliqui i aporti als nostres barris”. 

Cs: ✅A FAVOR Julia Barea: “Exigirem que els diners que s’inverteixin a la Copa Amèrica reverteixin als districtes i barris on se celebra”. 

PP: ✅A FAVOR Josep Bou: “Cal unir esforços del sector públic i el privat per garantir l’èxit de la Copa Amèrica”. 

Valents i regidora no adscrita: ✅A FAVOR Óscar Benítez: “Els comuns veuen el món de la vela com un enemic però és un sector que generarà molts llocs de treball”. 

13:25
   

Intent fallit per tornar a fer curses de braus durant la Mercè 

No ha prosperat l’intent de Ciutadans per tornar a veure curses de braus durant la Festa Major de la Mercè.  

BComú i PSC: ❌EN CONTRA Jordi Martí: “Pel que fet que sigui tradició, les tradicions evolucionen i avui la sensibilitat majoritària diria que queda extemporani”. 

Junts: ❌EN CONTRA Jordi Martí Galbis: “Fer això seria impropi d’un ajuntament. Ni per la Mercè ni per cap altra festivitat podem permetre que els braus tornin”.  

ERC: ❌EN CONTRA Jordi Coronas: “Ens porten el passat. El fet és que Barcelona és una ciutat antitaurina. Vull Catalunya lliure de correbous i de qualsevol festa que implica patiment animal”.  

Cs: ✅A FAVOR Paco Sierra: “Els braus no són espanyols, són universals. Tinguin sensibilitat amb la part de la ciutat que ens sentim orfes”.  

PP: ✅A FAVOR Josep Bou: “Els braus no han vingut de fora, els hem parit aquí. Aquestes bèsties tenen una vida espectacular. No tenen consciència de la por. El brau no sap ni que ha nascut ni que ha de morir”. 

Valents i regidora no adscrita: ✅A FAVOR Marilén Barceló: “M’atreveixo a defensar la festa de la tauromàquia. No és passat, Barcelona és taurina i és present”.  

13:03
   

Es rebutja la reprovació a l’alcaldessa i al govern municipal  

Fracassa la reprovació presentada pel grup de Junts gràcies a l’abstenció d’ERC. La proposició volia denunciar el que consideren ha estat una falta de lideratge de l’executiu durant els últims dos mandats. 

BComú: ❌EN CONTRA Jordi Martí: “Els dos grups del govern pensem diferent en moltes coses, però l’estabilitat institucional no s’assembla a la inestabilitat constant del govern català”. 

PSC: ❌EN CONTRA Laia Bonet: “Arribem [al final del mandat] amb els deures fets i en un context advers. El 83 % de les propostes dutes a aprovació han tingut el seu vot favorable. Potser això és una autoreprovació?”. 

Junts: ✅A FAVOR Neus Munté: “La ciutat està objectivament pitjor i no han sabut resoldre els problemes, n’han creat de nous com la seguretat i la neteja. Han governat a còpia de confrontació”. 

ERC: ⬛ABSTENCIÓ Jordi Castellana: “La reprovació real dels darrers governs seran el 28 de maig i els resultats seran en la línia de fa quatre anys”.  

Cs: ✅A FAVOR Paco Sierra: “Senyora alcaldessa, vostè creu que hi ha algú fora d’aquestes parets que pensa que vostè ha millorat la ciutat des del 2015?”. 

PP: ✅FAVOR Óscar Ramírez: “Han condemnat Barcelona a la decadència i a la degradació. Aquest govern suspèn en el baròmetre municipal i pels barcelonins”.  

Valents i regidora no adscrita: ✅A FAVOR Marilén Barceló: “Tenim la ciutat convertida en un caos. Quan governen els independentistes i populistes només creen fractura i pèrdua d’inversió”. 

L’abstenció d’ERC salva Colau i el govern municipal de la reprovació en el penúltim ple del mandat

12:35
   

Es tomba l’intent de revisar la mesura del 30 % per a habitatge protegit 

El Ple ha tombat la proposició del PSC –soci del govern- per modificar la mesura del 30 % per la qual s’ha de reservar el 30 % de les noves promocions o de les grans rehabilitacions a habitatge protegit. Segons els socialistes, en aquests quatre anys només se n’han aconseguit 54, quan se’n preveien entre 300-400 a l’any. 

BComú: ❌EN CONTRA Janet Sanz: “Els retrata. Ho lamento, i també els barcelonins progressistes, perquè volen deixar sense efecte l’única mesura que impacta de manera directe en el preu del sòl, que el rebaixa”.  

PSC:  ✅A FAVOR Laia Bonet: “Tot i les bones intencions, tot i creure que seria una mesura efectiva, no ha aconseguit els resultats previstos”. 

ERC: ❌EN CONTRA Eva Baró: “Aquest és un intent descarat per blanquejar la inacció i la manca d’interès en les dificultats de l’habitatge. Deixin de convertir el ple en un plató electoral”. 

Junts:  ✅A FAVOR. Neus Munté: “Hi ha hagut un estrepitós fracàs de la mesura, però aquesta és una proposta oportunista perquè és un dels grups del govern”.  

Cs: ❌EN CONTRA Paco Sierra: “Això és un gest hipòcrita. Són 100 % responsables del fracàs. No és tenir cara dura, és tenir cara de New Jersey: de ciment armat”.  

PP: ❌EN CONTRA Óscar Ramírez: “És una mesura intervencionista que trasllada la responsabilitat al sector privat i paralitza la inversió. Però això és un acte de cinisme i hipocresia del PSC de cara a les eleccions”. 

Valents i regidora no adscrita: ❌EN CONTRA Óscar Benítez: “La mesura ha tingut conseqüències nefastes, els preus s’han apujat. Després diran que és culpa dels fons voltors”.  

El Ple tomba la proposta del PSC per revisar la reserva del 30 % d’habitatge protegit

12:09
   

ERC vol constatar que “projectes de govern són accions de partit”

Arrenca la part d’impuls i control amb les proposicions dels grups municipals. ERC ha aconseguit que el Ple Municipal constati que projectes presentats pel govern amb despesa pública són accions de partit i no de ciutat. Hi han votat a favor tots els grups de l’oposició. 

ERC: ✅A FAVOR Ernest Maragall: “PSC i comuns han deixat de governar i es dediquen a la campanya electoral. Ho fan sense la més mínima vergonya”. 

BCOMÚ i PSC: ❌EN CONTRA Jordi Martí: “Hi ha dues maneres d’arribar a l’últim plenari. Dient:Què proposo?’, o no tenint propostes i a veure on puc posar el dit a l’ull”. 

JUNTS: ✅A FAVOR Joan Rodríguez: “En aquests mesos hem vist de tot, reinauguracions d’interiors d’illa i la inauguració d’una parada fantasma del tramvia”. 

Cs: ✅A FAVOR Noemí Martín: “Demanem al govern que digui si s’ha gastat diners públics en propaganda electoral, però vostès, ERC, en són còmplices”. 

PP: ✅A FAVOR Josep Bou: “Sembla que aquests projectes que es fan és perquè hi ha eleccions. Ara bé, ERC ho presenta però n’han estat còmplices”. 

Valents i regidora no adscrita: ✅A FAVOR Óscar Benítez: “Exigim saber quant ha costat l’‘akelarre. És una vergonya, és propaganda”. 

Maragall xoca amb els comuns per la despesa en publicitat a les portes de les eleccions municipals 2023

11:48
   

El ple dona el vist-i-plau a la nova Mercedez-Benz

S’ha aprovat de manera provisional l’MPGM de la Mercedez-Benz. El govern defensa que el projecte fa arribar el model de superilla de la ciutat al Bon Pastor i s’hi incorporen equipaments. Ha rebut el vot favorable d’ERC, BComú, PSC, Valents i regidora no adscrita. S’hi han abstingut Junts, Cs i PP.

La nova Mercedes-Benz serà una superilla sense trànsit amb edificis més baixos i menys pisos nous

11:35
   

Llum verda al pla d’ampliació de la Maquinista

S’ha aprovat de manera definitiva la modificació del Pla general de l’àmbit de la Maquinista. Des del govern es defensa que el plantejament que hi havia aprovat, de l’executiu liderat per Xavier Trias, no responia a les necessitats dels veïns, i per això ara s’aprova la reducció de l’ampliació del centre comercial en un 50%. També s’aposta per la mobilitat sostenible i es crea una nova parcela per poder construir un institut.

Llum verda al pla per ampliar La Maquinista amb menys àrea comercial i més habitatge

11:22
   

Modificació del Pla General Metropolità de la Model i Fira de Barcelona

Tira endavant amb la unanimitat dels grups l’aprovació provisional del MPGM de la Model i de la Fira de Barcelona. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que a la Fira de Barcelona es vol equililbri entre l’activitat econòmica amb usos veïnals, recuperant el 50% de l’espai per a habitatges públics i equipaments (poliestportiu, CAP, equipament per gent gran…) i a la Model consolidar l’espai d’equipaments al barri, amb més verd, habitatge i equipaments públics.

Hi han votat a favor tots els grups.

El recinte firal de Montjuïc es transformarà per acollir també habitatge públic i equipaments

11:13
   

Obligació de paritat de gènere als òrgans municipals

S’aprova de manera definitiva la modificació del Reglament d’Equitat de Gènere, que estableix l’obligació de composició paritària en els direccions dels òrgans que depenen de l’Ajuntament. “Les dones hem d’estar on el poder es reparteix”, ha dit la regidora de Mercats, Comerç i Hisenda, Montserrat Ballarin (PSC).

Ha tingut el vot favorable de d’ERC, BComú, PSC, Junts, Cs i PP, mentre que s’hi ha abstingut Valents i la regidora no adscrita.

 

10:58
   

El grup de Ciutadans reclama que l’administració pública sigui més àgil i més accessible i que es reforci l’atenció presencial.  

El Partit Popular també fa una crida per un retorn més ràpid per part de l’administració. 

Per part de Valents, han retret al Consell de Ciutat que no siguin més exigents a l’hora de demanar rendició de comptes. 

10:42
   

La regidora de Mobiliat, Laia Bonet (PSC) respon a les queixes del Consell de Ciutat per l’augment del comerç electrònic i les conseqüències que té a l’espai públic de Barcelona. Bonet ha respost que s’ha aprovat una nova ordenança de circulació i que s’han creat més places de càrrega i descàrrega.  

Per part de Junts, valoren “molt negativament” el retorn “sempre fora de termini” de l’administració pública, i acusen al govern de posar de relleu les “bondats”, però no les demandes del Consell.  

10:26
   

En resposta a la intervenció dels representants del Consell de Ciutat, ERC lamenta que molts informes d’aquest ens estan pendents de resposta per part del govern. El regidor de Participació (BComú), Marc Serra, ha respost que ha estat un mandat complicat pel que fa a la participació a causa de la pandèmia, que ha obligat a fer un salt a la participació digital. Destaca que 100.000 veïns que han participat en els diferents òrgans, com els consells de barris. 

10:15
   

Presentació de la Memòria del Consell de Ciutat 2022

El Consell de Ciutat presenta la memòria del 2022. Han tractat la pandèmia, els pressupostos, l’atenció integrada i el dret a no haver-se de comunicar amb l’administració per via telemàtica. També han debatut sobre la situació de betevé, la televisió pública municipal i els pressupostos participatius. 

10:08
   

Minut de silenci en record a Marina Gassol

Comença el darrer ple ordinari del mandat amb un minut de silenci en record de Marina Gassol i Ventura, la regidora d’ERC que va morir a principis de març. Era presidenta del districte de Ciutat Vella i havia format part de diferents plataformes veïnals. A la part final del ple es prendrà coneixement de la pèrdua i s’activaran els tràmits per rellevar-la al grup d’ERC. Una rosa blanca ocupa el seient que ocupava. 

minut silenci gassol ple març 2023

El Ple fa un minut de silenci en record de la regidora d’ERC Marina Gassol

10:03
   

Flors en record a la periodista de TVE, Mària Sànchez

ple ram maria sanchez

Just abans d’arrencar el ple, a la tribuna des d’on segueixen la sessió els periodistes, un ram de flors recorda la periodista Mària Sànchez Ledesma, de TVE. El seus companys i companyes de professió també sostenen flors en el seu record.  

09:58
   

El Ple atorgarà la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum, a Mària Sànchez Ledesma, periodista de TVE que va morir a mitjans de març. La Junta de Portaveus va acordar per unanimitat aquesta distinció per la seva llarga trajectòria informant de l’actualitat municipal de Barcelona, fet que la va convertir en un referent per a noves generacions de periodistes de la informació local. 

09:53
   

En la part executiva, el govern municipal porta a aprovació definitiva diversos plans urbanístics, com ara la modificació del Pla general en l’àmbit de la Model i la Fira de Barcelona, el pla d’ampliació de La Maquinista, el pla per transformar l’antiga Mercedes-Benz i el Pla d’usos del Port Olímpic. 

09:47
   

El líder del PP, Josep Bou i Vila, participarà en el que serà el seu últim ple, ja que deixa l’Ajuntament per dedicar-se a la seva empresa. El seu grup buscarà el suport del Plenari per elaborar un acord de ciutat que doni impuls a la Copa Amèrica de vela .

09:40
   

Ciutadans demanarà que en les properes Festes de la Mercè hi torni a haver curses de braus, prohibides des del 2011. Per la seva banda, Valents vol augmentar un 50 % les sancions a grafiters i que col·laborin en la neteja de pintades si són majors de 16 anys. 

09:31
   

Un dels socis de govern, el PSC, marcarà distàncies amb els comuns amb una proposta que reclama revisar la mesura del 30 % d’habitatge protegit en promocions noves. Els socialistes, que hi van donar suport el 2018, consideren que no ha estat efectiva. 

09:25
   

A la part d’impuls i control d’aquest darrer ple del mandat, ERC recriminarà a l’executiu municipal els projectes presentats les últimes setmanes per ser “accions de partit i no de ciutat” i denuncia que estan pagats “amb despesa pública”.