El recinte firal de Montjuïc es prepara per a una transformació per ubicar-hi habitatge públic i equipaments, mantenint l’activitat de fires i congressos. L’Ajuntament de Barcelona ha elaborat una proposta després d’un procés participatiu amb veïns de la zona. La nova ordenació de l’espai es fixa l’horitzó en 2029, coincidint amb el centenari del recinte firal, que es vol que quedi més integrat a la trama urbana.

La proposta municipal planteja que el recinte firal ocupi el 53 % de tot l’espai (en comptes del 100 % d’ara), i que la resta es distribueixi en habitatges, equipaments, vials i zones verdes. El consistori preveu construir 500 pisos públics a la parcel·la que ocupa el pavelló de Fira de Barcelona que hi ha a la confluència del Paral·lel amb el carrer de Lleida, que s’enderrocarà. Allà es faran també dos equipaments, encara per concretar.

Fira de Barcelona construirà un pavelló nou

L’activitat firal continuarà a la zona i ho farà amb les instal·lacions remodelades. En concret, Fira de Barcelona preveu rehabilitar els pavellons més històrics (el de Comunicacions i Transports i el de la Metal·lúrgia), i en construirà un de nou allà on hi ha el Palau de Congressos, que s’enderrocarà. A banda, es farà una seu nova per a congressos al Pavelló d’Alfons XIII (per sobre de la Font Màgica), que acollirà també espais per a indústria cultural i creativa.

Fira de Barcelona remodelarà els pavellons històrics i en construirà un de nou al Palau de Congressos, a la dreta de la imatge

Des de Fira de Barcelona, la proposta de transformació es veu necessària per projectar un recinte firal per als propers 100 anys. El director general de Fira, Constantí Serrallonga, s’ha mostrat confiat de continuar fent a Montjuïc fires i salons habituals com el del Manga, el B-Travel o l’Automobile. “Aquest recinte urbà ens farà molt atractius”, ha afirmat. L’anomenat Palau del Vestit, que fa façana a la plaça d’Espanya, acollirà activitat econòmica vinculada a la Fira.

Adeu a la plaça de l’Univers

La transformació d’aquest àmbit preveu millorar la connexió a peu entre els barris del Poble-sec i la Font de la Guatlla, ara separats pel recinte firal. Per aconseguir-ho, s’obrirà un passeig des dels habitatges nous fins a l’avinguda de Maria Cristina per on ara hi ha la plaça de l’Univers, que desapareixerà. A l’altra banda de l’avinguda, s’obrirà una via de pas pel mig del Pavelló de la Metal·lúrgia per connectar Maria Cristina a peu amb el carrer de Mèxic.

Per connectar a peu l’avinguda de la Maria Cristina amb el carrer de Mèxic s’obrirà una via de pas pel mig d’aquest pavelló

Els plans del consistori preveuen convertir l’avinguda de la Reina Maria Cristina en un eix per a vianants i transport públic. En alguns moments, no es descarta que pugui acollir també activitat firal. El carrer de la Guàrdia Urbana s’allargarà fins al Paral·lel i separarà els pavellons de la Fira dels habitatges nous. L’Ajuntament també aposta perquè els carrers de Lleida i Mèxic siguin de sentit únic.

Ampliació del MNAC i equipaments nous

Per sobre de la Font Màgica, el Pavelló de Victòria Eugènia es reservarà per ampliar el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Pel que fa als altres equipaments previstos, n’hi haurà un de barri al carrer de Mèxic, i una biblioteca a la Casa de la Premsa (a la cantonada de Rius i Taulet amb Guàrdia Urbana). El Pavelló Italià es convertirà en un equipament esportiu. L’Ajuntament de Barcelona preveu assumir-ne la gestió l’1 de gener del 2023.

El Pavelló de Victòria Eugènia, a la dreta de la imatge, es reservarà per ampliar el MNAC

Per afinar el calendari i les etapes de tota la transformació encara caldrà esperar. L’Ajuntament, la Generalitat i Fira de Barcelona han de signar primer un conveni. Després, el consistori ha d’aprovar una modificació del Pla General Metropolità per requalificar els espais, que vol tenir llesta abans que acabi l’any per, a continuació, encarregar els projectes.