El Ple ha aprovat de forma provisional la reserva del  30 % per a habitatge protegit en les noves promocions privades i grans rehabilitacions. La mesura ha tingut un ampli suport dels grups. Hi han votat a favor BComú, el PDeCAT, ERC, el PSC, la CUP i els dos regidors no adscrits. Cs s’ha abstingut i el PP hi ha votat en contra. A més, el Ple ha donat llum verda a declarar la ciutat com a zona de tempteig i retracte perquè l’Ajuntament tingui preferència en la compra de pisos i solars quan es posin en venda.

Visiblement emocionada, l’alcaldessa, Ada Colau, n’ha celebrat l’aprovació i ha agraït les entitats impulsores per “haver posat el cos i haver anat molt al davant de les institucions”. Colau (que en el passat va ser activista per l’habitatge) ha evitat els retrets amb l’oposició i ha instat els grups a mantenir “el compromís que aquí hem expressat” per estendre el 30 % a l’àrea metropolitana i per reformar la Llei d’arrendaments urbans al Congrés.

Lloguers de 510 € mensuals

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha defensat la mesura perquè suposa “un canvi històric” que era “irresponsable no haver fet abans”, i ha confiat que la reserva del 30 % “s’estendrà com una taca d’oli a la resta de ciutats”. Sanz ha assegurat que els pisos resultants del 30 % tindran un preu mitjà de 510 €/mes els lloguers i 130.000 € els pisos de compra.

Després d’un acord d’última hora, el PDeCAT ha votat “sí” a la mesura. Ara bé, Jordi Martí ha advertit que no és suficient per posar fi al problema de l’habitatge i que el sector de la construcció la pot impugnar. En aquest sentit, Jordi Coronas (ERC) ha demanat “generositat al sector privat” perquè “si torna a haver-hi una crisi, ells la patiran”.

Jaume Collboni (PSC) ha lamentat que el govern de BComú “ha tancat mesures puntuals” d’habitatge i que la mesura del 30 % l’hagin impulsada entitats: “Han hagut de venir de fora”, ha sentenciat. Per la seva banda, Pere Casas (CUP) ha qüestionat que el 30 % “tingui impacte en el mercat immobiliari” perquè els cupaires defensen un percentatge superior: “Si el PDeCAT i ERC hi han votat a favor, vol dir que ens quedem curts”.

Cs s’ha abstingut. Koldo Blanco ha acusat el govern municipal d’actuar “de forma precipitada perquè no té el consens majoritari” del sector immobiliari i ha recordat que encara cal l’últim vistiplau de la Generalitat. Per això, Alberto Fernández Díaz (PP) ha dit que “potser avui tirem grans focs artificials, però al final no s’aprova”.

El conseller Damià Calvet (de qui depèn la Comissió d’urbanisme de la Generalitat que ha d’aprovar definitivament la reserva del 30 %) va avisar que veu “amb preocupació” alguns aspectes de la mesura.

Les entitats impulsores apressen la Generalitat

Tan bon punt el Ple ha aprovat la mesura, les entitats impulsores (la PAH, el Sindicat de Llogaters, l’Observatori DESC i la FAVB) han esclatat en aplaudiments i crits de “Sí se puede”. A la plaça de Sant Jaume, la portaveu Lucía Delgado ha assegurat que la obligació “ha vingut per quedar-se” i ha apressat la Generalitat perquè no esgoti els quatre mesos que té per donar el “sí” definitiu: “Exigim que ho aprovin a l’octubre”, ha dit.

Els impulsors també han explicat que ja hi ha altres municipis metropolitans que han registrat mocions per seguir les passes de Barcelona. Segons l’Observatori DESC, la reserva del 30 % d’habitatge assequible podria aconseguir 2.000 pisos cada any a l’Àrea Metropolitana si els 36 municipis l’adoptessin. A Barcelona calculen que se n’aconseguiran 350 cada any.