L’inici de la transformació de l’espai de l’antiga presó Model ja té data d’inici d’obres. L’Ajuntament de Barcelona preveu licitar la redacció dels projectes dels primers equipaments aquest proper mes d’abril. Es tracta de l’Institut Escola Xirinacs, el pavelló esportiu, la instal·lació energètica de tot el recinte i l’espai memorial. D’aquesta manera, les obres començarien el 2025 i s’estima que puguin entrar en funcionament dos anys després, el 2027.

“Ara ja sí que estem en condicions d’iniciar la transformació”, ha assegurat el regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, que considera que el projecte és fruit de “la tenacitat i la lluita veïnal” per recuperar la Model.

L’Institut Escola Xirinacs, a punt pel curs 2027-2028

Precisament un dels projectes més llargament reivindicats és el futur Institut Escola Xirinacs. Per agilitzar els tràmits, l’Ajuntament de Barcelona assumirà els costos de la licitació de la redacció del projecte. L’objectiu és que les obres estiguin acabades abans de l’estiu del 2027 i que, per tant, l’Institut Escola Xirinacs pugui començar el curs 2027-2028 en aquest espai. Actualment l’Escola Xirinacs ocupa provisionalment un espai de l’antic recinte penitenciari, juntament amb l’Escola Entença, que s’ubicarà en un altre emplaçament.

L’espai memorial conservarà tota la quarta galeria

Un altre dels projectes que es licitarà aquest abril és l’espai memorial que, finalment, ocuparà tota la quarta galeria de l’antiga Model i també el panòptic. Tindrà tres plantes, inclourà l’espai exterior del pati, i s’hi conservaran 10 cel·les museïtzades. També es restaurarà la Capella Gitana, obra del pintor, cartellista i poeta Helios Gómez, i que s’obrirà per primera vegada a la ciutadania.

La intenció, segons el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, és que aquest espai es converteixi en un “referent internacional” en el tractament d’espais memorials, on s’explicarà la història del centre penitenciari i també la relació de la Model amb el creixement de Barcelona.

L’interior d’illa de Provença, pràcticament descartat

El que ha quedat pràcticament descartat és obrir un interior d’illa al carrer de Provença, és a dir, al pati situat entre la segona i la tercera galeria. Això implicava tirar a terra el mur de la presó del carrer de Provença. Les obres havien de començar aquest 2023, però el mal l’estat de les façanes de l’edifici fan que el consistori es replantegi aquest projecte. “No ho descartem, seguirem mirant-ho, però som més pessimistes”, admet Gonzàlez, i justifica que el poc temps d’ús provisional d’aquest espai (que serà el pati d’una futura escola bressol) no compensa la inversió que s’hi hauria de fer.

mur Model carrer Provença