ampliacio la maquinista barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma inicial el pla urbanístic que ha permetre ampliar La Maquinista amb menys àrea comercial del previst i més habitatge. Es compleix, així, l’acord que el consistori i els promotors Unibail-Rodamco-Westfield van signar l’estiu del 2021, sis anys després que el govern d’Ada Colau aturés els plans que es van aprovar en el mandat de Xavier Trias (2015) i que preveien més superfície comercial.

En virtut del pla aprovat, el centre comercial podrà créixer 21.000 m², la meitat del que preveia el pla anterior. Tot l’espai que no serà per ampliar La Maquinista es destinarà a guanyar més habitatge lliure i protegit a la zona, oficines i comerç de proximitat. En tot l’àmbit es preveu la construcció de 812 pisos (abans se’n preveien 625). De tot l’habitatge, 518 pisos seran lliures i 294 protegits (entre concertats o en règim general).

Blocs de pisos de 17 plantes

La Maquinista creixerà cap a l’aparcament en superfície que hi ha entre el centre comercial i el carrer de Ferran Junoy. Al damunt de la nova àrea comercial, que quedarà integrada a l’actual, hi haurà torres d’habitatge amb un màxim de 17 plantes (el pla anterior en preveia de 25 plantes). La nova àrea comercial tindrà un aparcament subterrani amb 860 places, 1.200 menys que en el pla del 2014, que vinculava l’operació a la construcció de l’Escola la Maquinista.

El pla també inclou un solar al carrer de Potosí, on hi haurà habitatge protegit i un equipament. En una part del solar, de fet, s’ha previst traslladar-hi el tanatori que Mémora volia fer a les casernes de Sant Andreu. El pacte entre Ajuntament i promotors també recollia que es pugui reduir la superfície comercial de La Maquinista amb el trasllat de 10.000 m2 al Centre Comercial Glòries, que és propietat del mateix grup, per destinar-los a oficines.

Els promotors del centre comercial assumiran la urbanització dels espais lliures i aportaran 800.000 € al consistori per al solar del carrer de Potosí. A més, es van comprometre a invertir 2 M € per fomentar els mitjans de transport no contaminants, amb actuacions encara per concretar. Entre la nova superfície comercial i l’Escola la Maquinista es reserva una parcel·la de 2.466 m² per a una possible ampliació del centre educatiu.

Picabaralla BComú-Junts

El pla ha rebut la llum verda inicial a la Comissió d’Urbanisme amb els vots a favor del govern municipal (BComú i PSC) i l’abstenció de l’oposició. “És un acord bo per a la ciutat”, ha afirmat la tinenta d’alcalde Janet Sanz, que ha tingut un cara a cara amb el portaveu de Junts, Jordi Martí, que va formar part del govern de Xavier Trias que va aprovar el pla urbanístic anterior.

Martí ha considerat que Sanz l’ha insultat quan ha dit que l’operació urbanística anterior suposava “un xantatge” perquè vinculava la construcció de l’escola a l’ampliació del centre comercial. “Vostès sí que fan xantatge i amenacen els promotors de no donar llicències si no fan el que volen”, ha etzibat Martí. La tinenta d’alcalde ha replicat al portaveu de Junts que en totes les operacions “defensarem l’interès general”.