Ja fa dos anys que la mesura de la reserva del 30 % per a habitatge protegit en noves construccions o grans rehabilitacions està en vigor a Barcelona i, des d’aleshores, la ciutat ha aconseguit sumar una quarantena de pisos a la borsa d’habitatge assequible d’un total de nou promocions. Així ho ha assegurat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en resposta a una pregunta plantejada pel Grup Municipal de Cs sobre aquesta qüestió.

Aquestes nou promocions ja tenen la llicència de construcció concedida o, com a molt, s’hi està acabant de fer els tràmits. A més, segons l’alcaldessa, hi ha una vintena de promocions més en estudi. Si totes aquestes acabessin acceptades, Colau ha dit que Barcelona sumaria 150 pisos nous protegits.

L’alcaldessa ha volgut recordar que els resultats d’una mesura com aquesta es valoren “a llarg termini” i que encara cal esperar una mica per veure’n els resultats esperats. De fet, durant el primer any de la mesura no es va aconseguir sumar cap pis.

Cs culpa la mesura per la caiguda de la construcció

La presidenta del Grup Municipal de Cs, Luz Guilarte, considera insuficient els pisos obtinguts fins ara. “No li diré que és ridícul, però gairebé”, li ha reblat després la líder municipal taronja. Qualifica la mesura de “fracàs” perquè ha suposat un fre en la construcció d’habitatge privat a la ciutat.

Colau li ha respost: “Abans que especular amb l’habitatge, cal garantir-ne l’accés a la ciutadania“. L’alcaldessa assegura que la mesura no és pas una invenció del govern municipal, sinó que ja s’ha aplicat a altres grans ciutats com París o Londres i que funciona. “Els privats s’han de corresponsabilitzar”, ha insistit.