L’Ajuntament de Barcelona ha concretat el calendari per transformar l’antiga presó Model, que es farà per fases. S’espera que els primers equipaments estiguin llestos entre el 2026 i el 2027, gairebé 10 anys després del tancament de la presó. Es tracta de l’institut escola, el poliesportiu i l’espai memorial. Al recinte de la Model, però, hi haurà quatre equipaments més i 121 habitatges socials. Tot s’integrarà en les galeries i els edificis històrics, que quedaran envoltats d’un parc.

El consistori preveu iniciar la redacció dels projectes dels primers equipaments a principis del 2023 amb un pressupost de 2 M €. Amb cada equipament s’urbanitzarà la part del parc que tindrà al voltant. Per tirar endavant aquests passos, s’ha treballat un nou planejament per qualificar d’equipament i zona lliure tot el recinte, segons el projecte Model, batega!, que va guanyar el concurs de propostes el 2020.

En paral·lel, però, el consistori també ha començat a redactar dos projectes d’usos provisionals de l’espai: un nou interior d’illa que es començarà a construir el 2023, i l’adequació de la primera planta de l’edifici Entença per a usos veïnals.

L’institut escola serà per a l’Escola Xirinacs

L’Ajuntament també ha anunciat que l’edifici de l’institut escola es destinarà a l’Escola Xirinacs, que, de fet, ja es troba de forma provisional a l’espai de la Model. El consistori ha arribat a un acord amb la Generalitat per poder avançar en la redacció del projecte i la construcció del centre i recuperar-ne més tard la inversió.

Pel que fa a l’Escola Entença, que també està provisionalment al recinte de l’antic centre penitenciari, s’està buscant una solució definitiva d’ubicació fora d’aquest espai. Una de les opcions podria ser el solar de l’antiga caserna de bombers.

Habitatge allà on hi havia les cel·les

A banda dels tres equipaments amb calendari, a la Model hi haurà també un espai d’economia social i solidària, una residència assistida, un espai per a joves i una escola bressol. Tenint en compte les demandes veïnals durant la redacció del nou planejament, el casal de joves i l’espai memorial tindran més metres quadrats respecte a la proposta guanyadora del concurs. 

Tal com es va explicar, els habitatges socials es faran a les galeries on hi havia les cel·les, amb els equipaments a la planta baixa. Hi haurà 121 pisos dotacionals per a joves i gent gran, d’entre una i tres habitacions, que es distribuiran en tres plantes. Als habitatges de la tercera planta s’hi accedirà per una passera exterior. Els pisos es deixen per a una segona fase, ja que els primers equipaments no en tindran al damunt.

Mínim enderroc i obra nova

L’equip de Model, batega!, format per Forgas Arquitectes/Espai Lur, va plantejar una transformació de l’espai que preserva el patrimoni i la memòria de l’antiga presó. Per això, es rehabilitarà i preservarà la volumetria dels edificis d’Administració (Entença) i el de Tallers (Nicaragua), així com el panòptic i les galeries, sense incorporar-hi elements constructius que alterin el patrimoni existent. 

Per aconseguir-ho, es minimitzarà l’enderroc i l’obra nova. Fins i tot, el parc que envoltarà els edificis mantindrà les traces de l’antiga tanca perimetral del recinte. Pel que fa al panòptic, es proposa una plaça central, un espai polivalent i per fer exposicions a la primera planta.