L’alcaldessa, Ada Colau, i el govern municipal en bloc s’han salvat d’una reprovació en el penúltim ple del mandat a l’Ajuntament de Barcelona. La proposta de Junts per marcar distàncies amb Colau quan falten dos mesos per a les eleccions municipals 2023 no ha prosperat per l’abstenció d’ERC. Els dos socis de govern, BComú i PSC, hi han votat en contra, mentre que Ciutadans, PP i Valents hi han donat suport.

El debat, com bona part de la sessió plenària, ha estat impregnat per la proximitat de les eleccions en totes les intervencions, que han fet esment del 28-M. Des de Junts, Neus Munté ha justificat la reprovació perquè “la ciutat està objectivament pitjor” que fa quatre anys. “L’autèntica reprovació arribarà el 28 de maig amb un canvi a l’Ajuntament”, ha sentenciat Munté, que anirà de dos a la llista de l’exalcalde Xavier Trias, protagonista també en el debat.

ERC acusa Junts d’electoralisme

Des d’ERC, Jordi Castellana ha recriminat a Junts un to electoralista en la proposta i ha dit que la reprovació definitiva arribarà el 28 de maig “amb una victòria d’Ernest Maragall”. “El canvi que vol la ciutadania és cap endavant, no cap enrere”, ha dit Castellana en al·lusió al govern que va liderar Trias. Castellana ja defensat l’abstenció per “no fer campanya al ple ni tactisme electoral de curta volada”.

Comuns i PSC defensen la gestió

Els dos socis de govern han defensat la gestió malgrat reconèixer diferències. “La ciutat està ara millor”, ha afirmat Laia Bonet (PSC), que ha assegurat que els socialistes han aportat estabilitat al govern. La tinenta d’alcaldia ha carregat contra el govern de Trias per “privatitzar escoles bressol” i, malgrat reconèixer que “la ciutat funciona”, ha dit que cal “un projecte i lideratge nous”.

Des dels comuns, Jordi Martí Grau ha fet gala de l’estabilitat del govern municipal amb quatre pressupostos aprovats aquest mandat. El tinent d’alcaldia ha aprofitat la sentència que condemna la líder de Junts, Laura Borràs, per exigir al candidat Xavier Trias “que sigui valent” i li demani que abandoni el Parlament. “S’apuntarà Trias al trumpisme de Borràs?”, s’ha preguntat. Munté no ha entrat en el debat.

El líder de Cs a l’Ajuntament, Paco Sierra, ha donat suport a la reprovació malgrat avisar que no són partidaris d’aquests instruments, i ha dit que Junts també s’hauria de reprovar pels suports que ha donat a Colau aquest mandat. Óscar Ramírez (PP) ha dit que la gestió de Colau “condemna Barcelona a la decadència”, mentre que Óscar Benítez (Valents) ha defensat reprovar l’alcaldessa i alhora “el cinisme de Junts i Trias”.