Si cap candidat no obté la majoria absoluta del ple (21 regidors), el 17 de juny Xavier Trias podrà recuperar la vara d’alcalde de Barcelona que va ostentar entre el 2011 i el 2015. És l’avantatge que li dona haver estat la llista més votada a les eleccions del 28 de maig. El socialista Jaume Collboni li vol plantar batalla, però les opcions per articular una majoria alternativa es van reduint i, si no hi ha cap gir de guió, el camí s’aplana per a Trias.

Per arribar als 21 regidors de la majoria absoluta, el PSC (10) comptava inicialment amb BComú (9) i ERC (5). Però els republicans, en boca del seu president Oriol Junqueras, van deixar clar que no investiran Collboni alcalde. La socialista Laia Bonet va acusar ERC de trair els votants progressistes, però ni aquesta afirmació ni la pressió dels comuns a les xarxes han fet moure de posició, per ara, els d’Ernest Maragall.

El vot del PP pot ser clau

Sense ERC, Collboni també pot arribar a la majoria absoluta amb el PP, que té quatre regidors. El candidat, Daniel Sirera, però, va alertar a betevé que no vol donar “un xec en blanc” a ningú i que el preocupa que Ada Colau i BComú puguin ser al govern: “Barcelona no aguanta quatre anys més de govern amb els comuns”. El líder del PP, Alberto Núñez Feijoo, ha dit aquest dimarts a Onda Cero que “la majoria de ciutadans no vol el tiquet Collboni-Colau“.

Cap partit no ha parlat amb Vox

La socialista Laia Bonet va assegurar divendres que parlaran amb tots els partits excepte Vox per buscar suports per a una investidura de Collboni. De fet, segons ha confirmat betevé, cap partit s’ha posat fins ara en contacte amb Vox, que encara no ha decidit el vot de la investidura. Els dos regidors d’aquesta formació també podrien ser clau per a una majoria alternativa a Trias.

Trias mira a PSC i ERC

Mentrestant, Xavier Trias està allargant la mà a ERC i al PSC per governar plegats, dos partits que es veten mútuament a Barcelona. Tot apunta, però, que qualsevol acord de govern es podria deixar per després de la investidura o fins i tot després de les eleccions generals del 23 de juliol. Una cita amb les urnes que marcarà el començament del mandat i que pot condicionar la política de pactes a l’Ajuntament.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?