El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, acaba d’anunciar eleccions generals a Espanya per al proper 23 de juliol del 2023. L’anunci de les eleccions anticipades l’ha fet aquest dilluns al matí en una compareixença a La Moncloa.

La data de les eleccions generals estava prevista per a finals d’any i per tant, això suposa un avançament dels comicis. La convocatòria d’eleccions apareixerà publicada aquest dimarts al BOE.

Els resultats del PSOE el 28-M, claus per prendre la decisió

Pedro Sánchez ha dit que Espanya “està en un moment d’assumir una responsabilitat important” i això necessita una “clarificació de la voluntat dels espanyols i sobre les forces polítiques que han d’assumir aquest repte”. Per això, “només hi ha un mètode per resoldre aquests dubtes: la democràcia”.

Sánchez s’ha referit als resultats de les eleccions municipals i autonòmiques d’aquest diumenge, que no han estat bons per als socialistes arreu d’Espanya: “Tot i que les votacions eren autonòmiques i municipals, la intenció de vot va més enllà”. Per això diu que “assumeixo els resultats i crec necessari donar una resposta i sotmetre el nostre mandat a la voluntat popular”.

Les últimes eleccions generals, el 10 de novembre del 2019

Les últimes eleccions generals a Espanya es van celebrar el 10 de novembre del 2019. Amb la llei electoral a la mà, l’article 42 estipula que, si el president del Govern espanyol no decideix dissoldre les Corts anticipadament, es faria de manera automàtica 25 dies abans que expiri el mandat, és a dir, el 16 d’octubre. L’endemà, 17 d’octubre, es publicaria el decret de convocatòria al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).