El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha anunciat que s’estan investigant ja 33 actuacions dels Mossos d’Esquadra que són sospitoses de mala praxi. Es tracta d’actuacions que van tenir lloc durant les protestes per la sentència del procés i que s’estan investigant en el marc de l’auditoria que va anunciar el govern. Aleshores l’executiu en va quantificar 15.

El conseller ha revelat aquesta dada en una compareixença a la comissió d’Interior després que els grups de l’oposició li ho preguntessin diverses vegades. Més enllà de la xifra però, no ha donat cap detall de l’estat de la investigació ni de quines actuacions s’inclouen ara dins l’auditoria.

En la compareixença, Buch també ha respost la crítica del Síndic de Greuges i d’alguns partits de l’oposició sobre l’ús de les bales de goma per part de la Policia Nacional -que van fer perdre la visió d’un ull a quatre persones. El conseller s’ha defensat dient que no té potestat com a conseller per prohibir el seu ús als cossos i forces de seguretat de l’Estat. “El que va manar el Parlament és que el cos dels Mossos d’Esquadra no ho tingués i això es va complir“, ha assegurat.

  

En aquest sentit, ha reptat el diputat d’En Comú Podem, Marc Parés. “Ja que governaran poden fer el que va fer el Parlament de Catalunya. Jo espero assegut a la cadira”, li ha dit. En la mateixa compareixença també ha explicat que durant les protestes els Mossos han fet 84 accions de mediació en manifestacions no comunicades. En aquest sentit, ha remarcat que han rebut “molta reticència”.