Durant les festes de Nadal l’Ajuntament de Barcelona ha activat un dispositiu especial per garantir la seguretat, la mobilitat, la convivència i el civisme. Tot i que l’àmbit d’actuació comprèn els 10 districtes de la ciutat, el focus es posa al centre i els eixos comercials, que són les zones de més afluència aquests dies. Una de les mesures més destacades és el patrullatge conjunt de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra per prevenir delictes. El dispositiu està actiu des del 30 de novembre i fins al 12 de gener.

Patrulles mixtes als carrers i al metro

La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra intensificaran el patrullatge a peu uniformat i conjunt en els espais públics i eixos comercials. Les tasques d’aquests agents seran, sobretot, de vigilància i prevenció de la seguretat ciutadana per evitar actes delictius com robatoris o furts. El pla preveu augmentar la presència policial al metro, tant de paisà com uniformada, per detectar-hi carteristes.

També es vol combatre un altre fet delictiu a l’alça, les estafes per internet. Per això, els agents donen consells a la ciutadania per evitar que en siguin víctimes quan efectuen compres per internet.

La Policia de Barri de la Guàrdia Urbana també estarà en contacte amb els representants veïnals i els comerciants. Tant els Mossos com els agents de la urbana consideren prioritari la comunicació amb tots els actors que intervenen en la seguretat. Per això, hi haurà un contacte constant amb els comerciants i clients, però també amb els professionals de la seguretat privada.

Aquest dispositiu habitual durant les festes es complementarà amb altres dispositius específics en dies puntuals com la Nit de Cap d’Any o la cavalcada de Reis.

Més agents i més controls d’alcoholèmia

El dispositiu també vol reduir la sinistralitat, tenint en compte que en el que portem d’any les víctimes mortals per accident de trànsit ja igualen la xifra de tot el 2018. Per això, també es faran els habituals controls d’alcoholèmia i drogo-test. Però se’n faran més i s’estendran per més punts de la ciutat, precisament per lluitar contra l’accidentalitat durant un període de moltes celebracions.

En aquest sentit, el portaveu de la Guàrdia Urbana, Jordi Oliveras ha demanat prudència i responsabilitat al volant.

El pla també preveu un dispositiu per evitar les congestions de trànsit i facilitar la mobilitat de vehicles i vianants. En aquest sentit, el cos de policia barceloní vigilarà infraccions com no respectar la preferència dels passos de vianants, els senyals dels semàfors o els cotxes aparcats en doble fila.

L’Ajuntament insisteix en la recomanació durant aquests dies d’utilitzar la xarxa de transport públic d’autobusos i metro per desplaçar-se a les zones més cèntriques de la ciutat. En aquest sentit, el servei del suburbà serà ininterromput la nit del 31 de desembre.

Campanya contra la venda ambulant i inspeccions a locals

La Guàrdia Urbana també prestarà especial atenció a la venda ambulant no autoritzada de qualsevol producte, també d’aliments i begudes. A banda, també vetllarà per evitar el consum d’alcohol a la via pública i lluitarà per prevenir pintades i grafits.

La policia també actuarà per controlar la contaminació acústica de vehicles, locals i restaurants, i d’instruments musicals al carrer. També vetllarà per evitar les molèsties i sorolls que puguin provocar concentracions de persones durant la nit. L’objectiu és fer compatible el dret a la festa amb el dret al descans dels veïns.

Els agents de la Urbana també duran a terme una campanya d’inspeccions a locals d’oci nocturn, vigilant sobretot els sorolls, l’excés d’aforament i el consum d’alcohol per part d’un menor d’edat. A banda es controlarà el compliment dels horaris en terrasses i vetlladors.

Obres a la via pública

Durant les festes també es reforça el servei de neteja amb la recollida de paper i cartró  a les zones comercials, i també els equips de neteja viària i buidatge de papereres i contenidors.

A banda, durant tot el període nadalenc no es podran fer obres a les zones més cèntriques, ni a Ciutat Vella ni als eixos comercials més importants.