11 dels detinguts durant les protestes i aldarulls per la sentència del procés denuncien que durant els reconeixements mèdics als centres d’atenció primària (CAP) hi havia policies dins les dependències. És a dir, que mentre els metges els feien les revisions, dins del despatx hi estava present un policia que custodiava els detinguts. Relaten que aquestes situacions es van donar al CAP Manso i el CAP les Corts.

Segons el Sistema de Registre i Comunicació de la Violència Institucional SIRECOVI, que ha entrevistat 22 dels detinguts que van ingressar a presó preventiva, Salut ha incomplert la normativa internacional i les recomanacions que fa el mateix departament per a les atencions mèdiques. Una denúncia que també va fer aquest divendres el Síndic de Greuges, Rafael Ribó. 

D’una banda, denuncien que s’ha vulnerat el protocol d’Istanbul, que, en l’article 83, estableix que “els exàmens […] es duran a terme en privat sota el control de l’expert mèdic i mai en presència de cossos de seguretat o altres funcionaris del govern”. D’altra banda, invoquen també la Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària del departament que estableix que les visites mèdiques han de ser confidencials i privades i que qualsevol presència aliena al personal mèdic ha de ser consentida expressament pel pacient.

Reclamen “actitud proactiva” per part dels metges

Des de SIRECOVI, l’investigador Alejandro Forero acusa els policies, però sobretot els metges, a qui reclama una “actitud proactiva” per decidir que “aquesta visita no es fa amb presència policial”. Per Forero, això denota una “falta de cultura democràtica i de prevenció de la tortura”, ja que fa que el detingut visqui la revisió mèdica sota coaccions i no expliqui els maltractaments i els amenaces que, segons el SIRECOVI, van viure durant l’arrest, la custodia i el trasllat a les comissaries.

L’investigador també ha explicat que tots els detinguts eren joves -la majoria, tenien 23 anys- i que van ser arrestats “arbitràriament, espantats i sense informació”. “Argumentar que han d’estar emmanillades durant el reconeixement o que cal la presència policial és ridícul”, denuncia.

SIRECOVI denuncia, a més, que set persones també van ser visitades per metges forenses amb presència de policies.