Toc d’atenció del Síndic de Greuges al Departament d’Interior sobre la coordinació policial de les manifestacions i protestes per la sentència del procés. Rafael Ribó ha criticat que els Mossos d’Esquadra no van aturar ni van impedir que la Policia Nacional utilitzés les pilotes de goma, prohibides pel Parlament de Catalunya des del 2013.

En una compareixença a la cambra, Ribó ho ha qualificat com un “defecte” de la coordinació policial que hi va haver entre els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. “L’exemple més flagrant”, ha dit el Síndic, “és no haver exigit i requerit el no ús d’un instrument que a Catalunya estava prohibit”. 

Durant les manifestacions per la sentència del procés, van perdre la visió d’un ull quatre persones. El primer cas va ser en la protesta de Tsunami Democràtic a l’aeroport del Prat, en què un noi va rebre l’impacte a l’ull d’un d’aquests projectils.

Un manifestant ensenya una pilota de goma

En una roda de premsa el 16 d’octubre i en resposta a les preguntes dels mitjans de comunicació, el director dels Mossos, Pere Ferrer, va qualificar els aldarulls d’intolerables i va avalar que els cossos policials disposessin de “totes les eines que tenen el seu abast” per fer-hi front. 

  

Ribó ha denunciat aquest fet en la presentació d’un informes obre l’actuació policial des del 13 al 27 d’octubre. La conclusió principal que en fa és que la majoria de les manifestacions van ser pacífiques, malgrat que en algunes hi van haver actituds hostils que van requerir la intervenció policial.

En aquest sentit, el Síndic de Greuges ha denunciat desproporcionalitat policial en algunes actuacions, sobretot en la custodia de detinguts i trasllats per part de la Policia Nacional.