Manifestació Vaga General 18-O

L’Audiència de Barcelona ha revocat la llibertat vigilada i l’ordre d’allunyament de 200 metres de la comissaria de la via Laietana que un jutjat va decretar contra un menor detingut durant els aldarulls per la sentència del procés. El jove, de 17 anys, va ser arrestat pels Mossos d’Esquadra al voltant de les 13 h del divendres 18 d’octubre, durant la vaga general.

Els magistrats de l’Audiència argumenten que no existeix risc de reiteració delictiva perquè aquest risc “no es pot fonamentar amb una doble possibilitat”: primer que es repeteixin manifestacions similars i, segon, que el menor hi participi amb la mateixa conducta de quan va ser detingut. “Sembla més provenir d’una intuïció que de veritables circumstàncies objectives”, conclouen. També recorden que l’investigat no té antecedents judicials ni policials.

En la resolució, també reivindiquen que l’informe de l’equip tècnic, que avalua la situació dels menors investigats, va desaconsellar aquesta mesura, perquè el jove viu en família, treballa, aquest és el primer expedient que se li obre i no té un discurs violent ni tampoc cap baralla, conflicte ni comportament transgressor en la seva vida familiar, social i educativa.

En aquesta línia, l’Audiència també veu innecessària aplicar la llibertat vigilada com una manera “d’establir un referent extern que li faci comprendre la transcendència social dels seus comportaments”. Per això, ha anul·lat la mesura cautelar.

Detingut durant la vaga general del 18-O

El jove va ser detingut el 18 d’octubre al migdia a la via Laietana. Segons la fiscalia, anava amb un grup de diverses persones que van “increpar verbalment a agents de la Policia Nacional i dels Mossos” que feien una línia policial davant la prefectura i els van llançar “ous, llaunes, ampolles plenes, restes de menjar, pintura i petards”.

En aquest moment, segons explica el fiscal, el menor investigat es va tapar la cara amb passamuntanyes i els va llançar un petard de grans dimensions, que s’havia tret de la ronyonera. Quan el van detenir, li van requisar el passamuntanyes, dues caixes de petards obertes, una altra de tancada i una metxa per encendre-ho.

Arran d’aquests fets, el jutjat de menors número 5 de Barcelona l’investiga per desordres públics i atemptat als agents de l’autoritat i li va imposar la mesura cautelar de llibertat vigilada amb la prohibició d’acostar-se a menys de 200 metres de la comissaria de la via Laietana. La seva defensa va recorre a la resolució i ara l’Audiència l’ha anul·lat.