La investigació per un robatori en una joieria de Barcelona ha permès als Mossos d’Esquadra fer aflorar l’activitat criminal d’una organització integrada per 10 persones que es dedicaven a fer robatoris violents, blanqueig de capitals i tràfic de drogues. Els detinguts tenen entre 23 i 50 anys i són de diverses nacionalitats.

Un dels assaltants simulava anar en cadira de rodes

L’atracament que va aixecar la investigació es va cometre en una joieria de l’Eixample el 6 d’octubre del 2018, concretament al passeig de Gràcia. Dos homes amb bona presència van entrar a l’establiment i es van fer passar per clients. Un d’ells anava en cadira de rodes i simulava una incapacitació, que després es va demostrar inexistent.

Van fer creure al joier que volien adquirir un rellotge d’alta gamma. Van aprofitar que un dels empleats es quedava sol amb ells, li van demanar un got d’aigua com a maniobra de distracció i aleshores els van abordar i amenaçar amb una pistola. En aquest moment l’atracador que anava en cadira de rodes es va aixecar, cosa que va posar en evidència que no estava incapacitat per caminar. Es van emportar joies i rellotges per valor d’1.300.000 euros. Un cop van tenir el botí van lligar els dos empleats de mans i peus i van fugir de la joieria.

Davant la gravetat dels fets, l’especialització i el tipus d’establiment assaltat, la investigació va ser assumida per la Unitat Central d’Atracaments. El maig del 2019 es va poder identificar un home de nacionalitat argentina que va ser detingut per un delicte d’apropiació indeguda. Portava un rellotge valorat en 5.000 euros que es va poder relacionar amb el material que es va robar a la joieria barcelonina.

Utilitzava un negoci a l’Argentina per vendre el material robat

El detingut és propietari d’una joieria a Buenos Aires, que utilitzava per vendre les peces robades a Espanya. Els investigadors van poder relacionar l’arrestat amb la banda dels Dogo, un grup d’atracadors desarticulat el 2012. Quan van sortir de la presó, els tres integrants de la banda van continuar amb l’activitat delictiva. A banda de robatoris violents també se’ls acusa d’estar implicats en homicidis i enfrontaments armats amb la policia a l’Argentina i l’Uruguai.