Un jutjat del Prat del Llobregat i un altre de Barcelona estan investigant dos casos de pèrdua d’ull per l’impacte d’un projectil policial durant les protestes i aldarulls per la sentència del procés. Segons ha explicat el col·lectiu Irídia, el primer cas va ser el 14 d’octubre a l’aeroport del Prat, quan un noi va perdre l’ull per l’impacte d’un projectil. En aquest cas, la investigació judicial està força avançada, tot i que encara no s’ha pogut determinar quin projectil va anar-li a la cara: si una bala de goma que disparava la Policia Nacional o un projectil d’escuma dels Mossos d’Esquadra.

“Se sap que en el lloc i hora hi havia dos agents dels Mossos amb llançadores d’escuma que actuaven en aquell moment amb coordinació amb la Policia Nacional que també disparaven bales de goma”, ha dit l’advocada d’Irídia Marta Valldaura, que ha afegit que aquesta setmana preveuen presentar-se com a acusació popular.

L’altra pèrdua d’ull que s’està investigant a un jutjat de Barcelona va passar durant la manifestació per la vaga general del 18 d’octubre a la via Laietana i a la plaça d’Urquinaona. En aquest cas, la investigació es troba en una fase molt inicial, tot i que Irídia assegura que la víctima va perdre l’ull per una bala de goma disparada per la Policia Nacional. En total, quatre persones van perdre la visió d’un ull per projectil.

21 denúncies i 149 atencions

En total, fins avui, segons el col·lectiu Som defensores, hi ha 21 denúncies presentades al jutjat per presumpta mala praxi policial durant les manifestacions i aldarulls que hi va haver entre el 14 i el 26 d’octubre. El col·lectiu però, durant aquest temps, ha fet 149 atencions. D’aquestes, 54 són per impactes de projectils.

La majoria, el 60 %, són per projectils d’escuma, mentre que la resta, el 40 %, són per bales de goma. En aquesta línia, Carles Guillot, de Stop Bales de Goma, ha assegurat que “la substitució -per part dels Mossos de bales de goma a projectils d’escuma- és un pedaç” perquè provoquen “ferits molt greus”.

També tenen comptabilitzats 18 casos de cops de porra directes al cap, tres suposades agressions utilitzant la tècnica del carrusel, vuit casos de presumptes tortures policials i agressions a periodistes. En la mateixa línia, SIRECOVI han entrevistat 22 dels detinguts que van ingressar a la presó de manera preventiva, que denuncien que Salut va vulnerar els seus drets perquè va permetre la presència de policies en els reconeixements mèdics.