El candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha retrocedit de la primera posició a la quarta aquest 28-M (després d’haver aconseguit ara fa quatre anys uns resultats històrics per a ERC a Barcelona). Malgrat la davallada, Maragall assegura ser conscient que pot ser “decisiu” al consistori a l’hora de formar un nou govern. El cap de llista republicà ho ha dit en directe a betevé una vegada completat tot el recompte.

Maragall ha afegit que “els resultats no estan tancats” i s’ha mostrat disposat a “seure amb qui hagi de seure”. Això sí, amb la fermesa que posarà sobre la taula, ha dit, “la capacitat de decisió” per possibilitar “la proposta de canvi per a aquesta ciutat”. Maragall també ha avançat que ja s’ha posat en contacte amb Xavier Trias, vencedor de les municipals del 2023, per donar-li l’enhorabona.

“No defallim”

El líder republicà, visiblement afectat pels mals resultats, ha fet autocrítica en una intervenció des de la seu d’ERC a l’Estació del Nord. Ha reconegut que “és obvi que no hem estat capaços de liderar una alternativa sobiranista”. I ha lamentat que s’hagi acabat imposant “el marc de la polarització, de la qual fa mesos m’heu sentit parlar”. Malgrat tot, Maragall assenyala que “donarà la cara” i “no defallirà”.

En la seva intervenció, acompanyat del president del partit, Oriol Junqueras, i del president de la Generalitat, Pere Aragonès (que no hi ha intervingut), també ha lamentat l’entrada de Vox al consistori. Maragall ha reivindicat la necessitat de seguir treballant “per preservar Barcelona de qualsevol risc”.

Junqueras, per la seva banda, també ha lamentat els mals resultats. “No són els resultats que desitjaríem”, ha dit el president de la formació, que veu amb preocupació un allunyament amb l’objectiu del partit: “la independència i república catalana”, que ha assegurat que és el més important de tots.

Valoració d’ERC sobre la participació a la baixa

Al llarg de la nit electoral, els republicans han estat cautelosos i no han valorat el sondeig de betevé. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, sí que ha comparegut, però, per parlar sobre la xifra de participació. Vilalta ha expressat que els “preocupa” la tendència a la baixa que s’ha registrat i ha assegurat que s’ho prenen com un “toc d’atenció” i s’emplacen a “analitzar el perquè”.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?