Xavier Trias guanya eleccions
Foto: Jordi Borràs (ACN)

Xavier Trias ha guanyat les eleccions municipals del 2023 a Barcelona amb un 22 % dels vots que li atorguen 11 regidors al consistori. Molt a prop, en segona posició, hi ha el socialista Jaume Collboni, que hi obté 10 regidors i el 20 % dels vots. I, en tercer lloc, la candidata de BComú, Ada Colau, amb 9 regidors i fregant també el 20 % de les paperetes. Amb aquest resultat tan ajustat entre els tres alcaldables, el candidat Trias per Barcelona es veurà obligat a pactar per poder ser investit com a nou alcalde de Barcelona. Això si les tres forces d’esquerres, el PSC, BComú i ERC, no pacten per fer-se amb el govern municipal.

Aquesta és la segona vegada que Trias guanya uns comicis a la ciutat. Fa 12 anys, el 2011, Trias ja es va imposar a les eleccions municipals quan va obtenir 14 regidors per a Convergència i Unió.

Trias dobla els vots i Maragall en perd la meitat

Trias ha doblat amb escreix els resultats dels comicis d’ara fa quatre anys, el 2019, quan es va quedar amb cinc regidors i un 10,5 % dels vots. Al cantó contrari hi ha el republicà Ernest Maragall, que passa de guanyar els últims comicis a ser la quarta força al consistori. El republicà s’ha quedat amb cinc regidors, la meitat dels que tenia el 2019, i un 11 % de vots (tenien el 21 %).

Vox entra a l’Ajuntament amb dos regidors

El Partit Popular dobla els resultats del 2019 i passa de dos a quatre regidors i un 9 % dels sufragis. La gran novetat, però, és la irrupció de Vox al consistori. L’extrema dreta entra per primer cop a l’Ajuntament amb dos regidors i un 5,7 % dels vots.