eleccions catalanes directe

Arribem al segon cap de setmana de campanya electoral del 14-F amb rècord de sol·licitud del vot per correu, amb més de 280.000 peticions. La Junta Electoral continua avaluant les al·legacions per no anar a la mesa el dia de les eleccions a Catalunya. Per evitar que hi hagi meses sense constituir en la jornada electoral, els suplents que finalment no hagin de quedar-se a la seva mesa podran ser reassignats a altres meses electorals que sí que requereixin membres.

Amb tot això, enfilem l’últim cap de setmana d’actes de campanya arreu del territori i en format virtual. Segueix el minut a minut de la campanya del 14-F.

21:41
   

Fi del seguiment del novè dia de campanya

Finalitzem aquí el seguiment, minut a minut, del novè dia de campanya del 14-F. Gràcies per seguir-nos!

21:40
   

Primers actes centrals de campanya i conflicte de cartells en el novè dia de la cursa pel 14-F

La cursa per les eleccions catalanes del 14-F viu el seu últim cap de setmana abans de la crida a les urnes i els partits ho aprofiten per celebrar els seus actes centrals de campanya. En aquest novè dia de campanya ja ho han fet Cs, comuns i la CUP, que han centrat els seus discursos a fer crides a la participació i evitar que els seus oponents puguin ser decisius a l’hora de formar govern a la Generalitat. Molts candidats s’han acompanyat dels pesos pesants dels seus partits per demanar el vot.

El resum del novè dia de campanya.

21:39
   

Borràs (JxC), al PSC: “No us creieu ni vosaltres que sou d’esquerres”

La candidata de Junts per Catalunya (JxC) a les eleccions del 14-F, Laura Borràs, s’ha adreçat als líders del PSC i ha posat en dubte que siguin d’una formació d’esquerres: “Miquel [Iceta], Salvador [Illa], que sou d’esquerres no us ho creieu ni vosaltres”, ha dit Borràs des d’un míting a Igualada. D’aquesta forma, la presidenciable de Junts ha recuperat una de les interpel·lacions que va rebre del candidat del PSC, Salvador Illa, durant el debat de TVE, que va dir-li “no t’ho creus ni tu”.

21:31
   

Sánchez (PSOE): “Apostem per una Catalunya sense revenges”

El PSC ha abocat tots els esforços a la campanya electoral aquest cap de setmana. Conscients que les enquestes els són favorables en aquestes eleccions del 14 de febrer, han programat actes amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, tant dissabte com diumenge. En un míting a Lleida, el cap de l’executiu ha seguit la línia d’un dels lemes que ha marcat la campanya del candidat Salvador Illa: la necessitat de “passar pàgina” a Catalunya i fomentar el “diàleg”.

21:29
   

Incidents entre antifeixistes i Mossos després de l’acte de Vox a Vic

A la plaça Major de Vic s’han viscut enfrontaments entre antifeixistes i Mossos d’Esquadra, després d’un acte de Vox en què han participat el secretari general, Javier Ortega Smith, i el candidat del partit al 14-F, Ignacio Garriga. Allà, els manifestants els han tirat pedres, ous, llaunes de cervesa i paquets de farina en resposta a les declaracions dels líders de Vox, que els han qualificat de “bruts” i “totalitaris”.

21:15
   

Albiach: “Els valors de JxC no tenen res de republicans ni de democràtics”

La candidata d’En Comú Podem a les eleccions del 14-F, Jéssica Albiach, ha elevat el to des de Lleida contra Junts per Catalunya. Ha assegurat que “els valors de JxC no són republicans ni democràtics” i ha reiterat que tenen persones “que directament estan fent afirmacions supremacistes i xenòfobes i amb un viratge cap a un nacionalisme cada vegada més excloent”.

21:13
   

L’Ajuntament explica la retirada dels cartells del 14-F

Després d’un vídeo d’una treballadora municipal que retirava un cartell de Junts d’un fanal a la Vila de Gràcia i de les nombroses crítiques per part de les files de JxC, el consistori ha compartit dues imatges d’un magatzem amb alguns dels cartells retirats. D’aquesta manera, ha volgut visibilitzar que s’han retirat elements de tots els colors polítics, i no només de la formació de Laura Borràs. Alhora, fonts municipals n’han explicat la retirada: “No es poden penjar cartells amb brides als fanals”.

21:03
   

El PP alerta que amb l’independentisme no se sortirà de la crisi

El candidat del PPC al 14-F, Alejandro Fernández, alerta que l’independentisme es pensa que podrà “arreglar el món” i liderar la sortida de la crisi de la covid-19 fent una “esmena a la totalitat” al llegat de la Constitució. “No arreglaran un pebrot perquè no hi entenen un borrall”, ha etzibat. En aquest sentit, Fernández afirma que el PP ja va fer sortir Espanya d’altres crisis des del govern central i proposa ara la mateixa recepta per a Catalunya.

20:13
   

Sánchez pregunta si el sou de president de la Generalitat és “un premi a la pitjor gestió”

El líder del PSOE i president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha preguntat si el sou de president de la Generalitat és “un premi a la pitjor gestió o un incentiu a la confrontació i a la divisió”. Després que el candidat del PSC, Salvador Illa, anunciés que es rebaixaria el sou un 30 % si era investit president, Sánchez ha qüestionat “com és possible que mentre la política abandonava Catalunya a la decadència, el sou de president pugés i pugés?”

18:44
   

El govern Colau es defensa de les crítiques pels cartells

Després que JxC acusi el govern municipal de retirar cartells electorals de la candidatura de Laura Borràs per motius polítics, regidors de l’executiu d’Ada Colau han volgut defensar-se. “Es retiren tots els cartells mal col·locats, i ho saps. No val tot en una cursa electoral”, li ha dit el regidor de Presidència, Jordi Martí, a Elsa Artadi (JxC).

El consistori assegura que retiren els cartells que es troben en espais no autoritzats, siguin del partit que siguin.

17:52
   

Carrizosa confia que el PP i Vox votin “per un canvi”

El cap de llista de Cs a les eleccions al Parlament del 14 de febrer, Carlos Carrizosa, ha confiat que el PPC i Vox, com a “adversaris de la política processista”, “optarien per un canvi” si són clau per barrar el pas a un nou govern independentista a Catalunya. En una entrevista amb ‘El País’, el cap de llista per Barcelona ha reiterat que Cs no posarà “cordons sanitaris” a la ultradreta i ha assenyalat que “si es dona el cas, la pilota serà a la teulada de Vox i, com va passar a Andalusia, haurà de prendre les seves decisions”.

17:05
   

Illa demana el suport d’antics votants de Ciutadans

El candidat del PSC a la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, ha demanat “en préstec” el vot als votants que van optar per donar suport a Ciutadans en els darrers comicis del 2017. “Aquesta vegada tindran utilitat”, ha dit el presidenciable socialista. Acompanyat del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, Illa s’ha compromès a presentar-se a la investidura si guanya els comicis i “no marxar” de Catalunya, en al·lusió a Inés Arrimadas (Cs).

16:58
   

Polèmica per la retirada d’un cartell de JxC a la Vila de Gràcia

Junts per Catalunya ha esclatat contra el govern municipal de Barcelona després que una treballadora de la neteja retirés d’un fanal un cartell de la candidata de Junts al 14-F, Laura Borràs. El partit acusa l’Ajuntament de retirar-lo per motius polítics. Fonts municipals, però, expliquen que el cartell estava en un espai no permès

16:41
   

Què passa si no es pot formar una mesa el 14-F?

La llei preveu diverses opcions per garantir que totes les meses electorals acabin sent constituïdes abans de les 10 h del 14 de febrer. Ara bé, en plena pandèmia pel coronavirus pot ser que hi hagi algun punt de votació que no pugui formar-se. Què passa en aquest cas? Com i quan podran votar els electors d’aquella mesa? T’ho expliquem.

16:25
   

Tall a la Meridiana malgrat el no de la Junta Electoral

Una trentena de persones van tallar aquest divendres al vespre l’avinguda Meridiana, tal com fa cada dia des que es va fer pública la sentència del procés, ignorant així la prohibició decretada per la Junta Electoral de Barcelona. L’òrgan electoral havia denegat la concentració per l’actual període de campanya de les eleccions del 14 de febrer.

Al darrer tall de la Meridiana hi va assistir la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.

15:50
   

Illa, “el remei” per evitar la “decadència” a Catalunya

El líder del PSC i ministre de Polítiques Territorials, Miquel Iceta, ha situat el seu candidat, Salvador Illa, com “el remei i l’instrument” per evitar que Catalunya “s’encalli en el camí de la decadència”, on creu que és des de fa 10 anys. Iceta ha celebrat que “s’acosta el 14-F, la gran oportunitat per passar pàgina a Catalunya”.

15:18
   

Batlle creu que el 14-F no afavorirà més els contagis

El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, no preveu que hi hagi congestions als col·legis electorals per anar a votar el 14-F, “ni que hi hagi situacions que afavoreixin els contagis, més enllà de les que veiem en el dia a dia“. En declaracions a la Cope, ha reconegut que s’ha generat “psicosi” i “alarma” entre la gent que ha d’anar a una mesa electoral i també entre els electors. “Complint les mesures sanitàries, els col·legis electorals s’han multiplicat respecte a altres eleccions”, ha volgut recordar.

15:04
   

Sánchez demana concentrar “tots els vots d’esquerra”

El president del Govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha fet una crida a concentrar “tots els vots d’esquerra” el 14-F en el PSC. Sánchez ha dit que el canvi “només és possible amb Illa”. Ha dit que “tot el que és dolent s’acaba, com l’etapa del PP al govern espanyol; l’austeritat d’Europa, la presidència de Trump, i ara a Catalunya és hora que acabi la divisió”.

14:49
   

Primer acte de campanya d’Artur Mas amb el PDeCAT

L’expresident Artur Mas ha irromput aquest dissabte per primer cop en la campanya electoral del PDeCAT en un acte municipalista des de Reus. L’expresident de la Generalitat ha intervingut telemàticament sense arremetre contra JxC i ha fet una crida a la participació en els comicis del 14 de febrer. 

En canvi, la candidata del partit a les eleccions, Àngels Chacón, ha centrat una part del seu discurs a criticar l’estratègia de “confrontació intel·ligent” del partit de Laura Borràs. “Ens voldrien dividits, desmoralitzats i abatuts, però hem de ser més intel·ligents que mai”, ha assegurat al cap de llista.

14:35
   

ERC creu que el PSC “vol fer un Valls amb Vox”

El cap de llista d’ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha demanat fer “impossible” que l’extrema dreta condicioni les institucions catalanes i “inviable” qualsevol suport per “activa o passiva”. En un acte de Jovent Republicà a Barcelona, Aragonès ha donat per fet que el candidat del PSC, Salvador Illa, acceptarà els vots de la ultradreta per ser president de la Generalitat i evitar que ho sigui ERC. “Volen fer un Valls amb Vox“, ha afirmat, en referència al pacte que va fer possible la investidura d’Ada Colau.

14:20
   

Albiach vol un canvi per a la “propera dècada”

La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha reivindicat el vot als comuns com “l’únic vot segur” el 14-F que pot portar “el canvi”. En una intervenció durant l’acte central de campanya, que s’ha celebrat a Santa Coloma de Gramenet, Albiach ha augurat que el 14-F hi ha en joc “el canvi, no dels propers quatre anys, sinó de la propera dècada a Catalunya”. “Volem deixar enrere el desgovern d’ERC i JxCat, la precarietat, la paràlisi, l’aïllament i les privatitzacions? La resposta és, òbviament, que sí”, ha sentenciat. 

14:02
   

Bou acusa l’independentisme de trencar famílies 

La campanya del PPC ha recorregut aquest dissabte a un dels tòpics més estesos en la lluita contra l’independentisme: el de les famílies i amistats trencades. El portaveu popular a l’Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, afirma que el nacionalisme ha causat perjudicis en l’àmbit més íntim: “Hi ha amics que ja no ho són, companys de feina que no es parlen i famílies que ja no es reuneixen“.

El candidat del partit al 14-F, Alejandro Fernández, ha acabat titllant de “ridícul” el “projecte de divisió” del populisme i l’independentisme.

13:45
   

Arrimadas, sobre el 14-F: “Pot passar qualsevol cosa”

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha alertat que a les eleccions del 14 de febrer “pot passar qualsevol cosa” i per això ha fet una crida a votar la candidatura que encapçala Carlos Carrizosa. “Pot passar que, si ens quedem a casa o votem als qui sempre ens venen, ens llevem amb un nou tripartit“, ha assegurat en l’acte central de campanya del partit taronja.

13:29
   

Carrizosa vol dur “de l’orella” el PSC a un “pacte constitucionalista”

El candidat de Cs a president de la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha demanat la participació de tots els contraris a la independència de Catalunya per dur “de l’orella” el PSC a un pacte “constitucionalista”. “El podem dur per l’orella si els catalans es mobilitzen”, ha dit aquest dissabte a l’acte central de campanya, al qual han assistit la presidenta del partit, Inés Arrimadas, i els fundadors del partit Félix de Azúa i Francesc de Carreras

Carrizosa ha advertit que l’alternativa a un govern de socialistes i Cs és un nou tripartit d’esquerres i el “bucle etern”, i ha retret al PSC que “sempre diu que s’ha de parlar i pactar, però sempre amb el mateix cantó”: el sobiranista.

13:16
   

Compromís d’ERC, comuns i la CUP a no pactar amb l’extrema dreta

Esquerra Republicana, la CUP i En Comú Podem han signat un manifest impulsat per la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) que els compromet a no assolir cap mena de pacte amb l’extrema dreta “sota cap circumstància”, rebutjar els plantejaments de partits com Vox, i demanar el suport el 14-F per a altres “opcions democràtiques per ajudar a deixar Vox fora del Parlament“. 

La plataforma impulsora del document convida tots els partits a sumar-se al compromís per garantir la nul·la o escassa presència i influència de l’extrema dreta a la propera legislatura.

13:02
   

100.000 persones per garantir un 14-F segur

El govern de la Generalitat calcula que unes 100.000 persones vetllaran perquè les eleccions es puguin celebrar amb seguretat. Això inclou responsables dels col·legis electorals i de les administracions i agents dels Mossos d’Esquadra i de les policies locals. Ho ha explicat el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, en una entrevista al 3/24.

12:53
   

Garantia que les persones de risc no seran a les meses

El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, garanteix que els col·lectius vulnerables que voten a primera hora no es quedaran a les meses electorals si hi ha vacants i no es poden constituir. En declaracions a betevé, ha assegurat que “es descarta reclutar persones de la franja de risc alt o més alt” i que aquestes, per tant, podran anar a votar a partir de les 9 h sense que se les obligui a formar part d’una mesa. 

En canvi, per cobrir possibles vacants, es reclutaran suplents de meses que ja hagin quedat constituïdes.

12:31
   

Borràs: JxC és el “vot útil” per evitar un tripartit

Junts ha multiplicat l’alerta d’un acord entre ERC, PSC i comuns a la Generalitat després del 14-F. La presidenciable de JxC, Laura Borràs, ha augmentat l’advertència d’aquesta hipotètica entesa, i s’hi han sumat els consellers en funcions i candidats, Damià Calvet i Jordi Puigneró, així com el cap de llista simbòlic, Carles Puigdemont. En un míting a Sant Cugat, Borràs ha subratllat que Junts és “el vot útil per frenar el tripartit”. 

Al seu torn, Puigdemont ha culpat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de blanquejar la ultradreta de Vox, i ha erigit JxC com “l’antídot” contra el feixisme.

12:16
   

284.706 sol·licituds totals de vot per correu

De cara a les eleccions del 14 de febrer s’han fet un total de 284.706 sol·licituds de vot per correu, segons les dades definitives. Es tracta d’un 350 % més que les peticions d’aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. 

Un cop feta la sol·licitud, els electors que votin per correu tenen fins al 12 de febrer per emetre el seu vot a la mesa.

12:02
   

Chacón diu que “ningú no ha de donar lliçons” d’independentisme

La candidata del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha assegurat que “ningú no ha de donar lliçons” d’independentisme al partit i ha apel·lat als votants “emprenyats”. “Nosaltres ja hi érem abans de l’1-O“, ha assegurat la cap de llista de la formació, en una roda de premsa organitzada per l’ACN. El partit ha demanat a JxC “abandonar la política de la confrontació i el bloqueig” com a primera condició per negociar una investidura.

11:46
   

Cuixart demana “omplir les urnes” el 14-F

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha encoratjat els ciutadans a “omplir les urnes” el proper 14 de febrer, en resposta a “aquells que volen adulterar la voluntat democràtica. “Si renunciem a les urnes, correm el risc de perdre-ho tot“, ha dit en una carta enviada als 182.000 socis de l’entitat. A parer de Cuixart estan en joc “els grans consensos de país, com el model d’escola catalana, la normalització del català o la cultura com a eina de cohesió social”. 

11:28
   

Laura Borràs (JxC) respon a Valls: “Posi querelles, que no em farà callar”

Junts visita aquest dissabte Sant Cugat en un acte de campanya en què, a més de la candidata, hi participen Damià Calvet i Carles Puigdemont, entre d’altres. Laura Borràs hi arribarà sabent que Manuel Valls l’ha demandada (igual que al republicà Pere Aragonès) per haver-lo titllat de xenòfob. La candidata de JxC ja hi ha respost: “Posi les querelles que vulgui, que no em farà callar”, ha reblat.

10:58
   

Fernández (PP) apel·la als votants de l’antiga CiU per convertir el PP en la casa comuna del centredreta

El candidat del PP, Alejandro Fernández, participa aquest dissabte a les 11.30 h en un acte a Barcelona acompanyat pel líder municipal dels populars, Josep Bou i altres representants del partit. Ahir, Fernández va apel·lar als votants de l’antiga CiU per convertir el PP en la casa comuna del centredreta. També va carregar contra Vox i va assegurar que allà on el populisme és decisiu, augmenta la conflictivitat.

10:43
   

Estrada (CUP): “Caldria abaixar, també, el sou dels consellers”

La CUP celebra aquest dissabte l’acte central de campanya a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. Ahir, els anticapitalistes van voler posar pressió als comuns. El número dos, Carles Riera, acusa la candidata d’ECP, Jéssica Albiach, d’oferir suport a Salvador Illa “sense cap condició”. Els cupaires han dit al candidat del PSC que no només caldria abaixar el sou del president de la Generalitat, també dels consellers.

10:17
   

Els comuns proposen crear una conselleria de feminismes

Els comuns també celebren aquest dissabte l’acte central de campanya a Santa Coloma de Gramenet. El líder de Podem, Pablo Iglesias, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyen la candidata, Jéssica Albiach. En Comú Podem ha defensat la creació d’una conselleria de feminismes. Han retret a ERC que també proposi ara crear aquest departament, “quan ja estaven governant i no ho havien fet”.

09:58
   

Calvo (PSOE) retreu a ERC que s’erigeixi com l’únic partit que pot aturar el feixisme

El candidat del PSC, Salvador Illa, estarà acompanyat aquest dissabte pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. El primer acte serà a Salou a les 12.30 h i a la tarda tots dos es desplaçaran a Lleida. Ahir, el cap de llista va rebre la visita de la vicepresidenta Carmen Calvo, que va atacar ERC per les declaracions d’Oriol Junqueras en què assegurava que el PSC estava disposat a acceptar els vots de Vox i situava els republicans com l’única força que pot acabar amb el feixisme: “Memòria democràtica. Quin feixisme?”, va etzibar Calvo. 

09:46
   

Chacón (PDeCAT): “Tornarem el prestigi a les institucions de Catalunya”

La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, participa aquest dissabte en la roda d’entrevistes de l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Ahir al vespre, Chacón va participar en un míting a Mollerussa, al Pla d’Urgell, en què va retreure a ERC, JxC i la CUP que mentre esperen la independència no estan treballant per a Catalunya, a diferència del que es proposa el seu partit: “Tornarem el prestigi a les institucions de Catalunya”, ha assegurat la cap de llista del PDeCAT.  

09:37
   

Maragall, sobre el 14-F: “No deixeu que al Parlament passi com a la Generalitat”

Esquerra Republicana (ERC) continua la campanya electoral aquest dissabte a les 12 h a la Nau Bostik de Barcelona amb un acte del Jovent Republicà en què també intervindrà el candidat Pere Aragonès. Ahir, els republicans van comptar amb el president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, que va advertir: “No deixeu que al Parlament passi com a la Generalitat”, en referència al pacte entre BComú i PSC que va permetre assolir l’alcaldia a Ada Colau, també amb el suport de Manuel Valls, malgrat que Esquerra havia estat la força més votada a les eleccions municipals.

09:20
   

Arrimadas acusa el govern de donar suport a la cultura “en funció de l’idioma”

Ciutadans fa aquest dilluns l’acte central de campanya, amb la presidenta del partit, Inés Arrimadas i el candidat, Carlos Carrizosa, entre d’altres. El partit taronja ha acusat el govern català de donar suport a la cultura “en funció de l’idioma i del contingut ideològic de les creacions”. Ciutadans ha reivindicat el món musical amb un concert amb el portaveu de la formació al Congrés, Edmundo Bal, a la bateria.

09:00
   

Tancat el termini per votar per correu

Les eleccions al Parlament de Catalunya ja ens han deixat una xifra de rècord. Fins al 4 de febrer s’han realitzat 270.000 sol·licituds de vot per correu. Aquesta xifra, que encara pot augmentar, ja representa el 5,03 % del cens. És, per tant, el percentatge de vot per correu més alt de tots els comicis dels quals el web de l’Institut Nacional d’Estadística ofereix les dades, des del 1999.

08:45
   

La JEB descarta la bossa de voluntaris

La logística de les properes eleccions catalanes va conformant-se per adaptar els comicis a les mesures sanitàries i per fer front als problemes que puguin sorgir si no hi ha prou membres per conformar les meses. L’allau d’al·legacions rebudes fan pensar que pugui haver-hi risc. La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha decidit que si en alguna mesa hi falten membres, es puguin utilitzar suplents d’altres meses que ja hagin estat constituïdes.

08:30
   

La campanya supera l’equador

La campanya electoral inicia el segon cap de setmana després de superar l’equador. Els partits tenen previst diversos actes per donar a conèixer el programa amb el qual es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 14 de febrer. Algunes formacions celebren avui l’acte central de campanya, com Ciutadans, la CUP o En Comú Podem.