El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha demanat el vot per als republicans aquestes eleccions del 14-F perquè “som aquí per donar-ho tot, fins i tot la nostra llibertat”. Són unes paraules carregades de significat perquè les ha dites en el primer acte de la campanya d’ERC en el qual ha participat, després de sortir de la presó de Lledoners en tercer grau penitenciari. També hi ha intervingut Raül Romeva, en un acte al Teatre Margarida Xirgu de Badalona.

Tant Junqueras com Romeva han centrat l’atenció del segon gran acte de la campanya republicana —hi han assistit al voltant de 120 persones— i han rebut diverses ovacions durant el míting. De fet, l’exalcaldessa de Badalona i candidata de la CUP per al 14-F, Dolors Sabater, ha aprofitat per saludar els dos líders independentistes condemnats per l’1 d’octubre.

“Si no guanya ERC, guanyen els de sempre”

En un discurs que ha anat guanyant força en el to, Junqueras ha interpel·lat els indecisos —segons l’últim baròmetre del CEO, un de cada tres catalans no sap què votar— i els ha adreçat aquest missatge: “Si no van a votar i no guanya ERC, guanyaran els de sempre… I prou que els coneixem”. Després de tres anys i mig tancats a la presó pel judici del procés, Junqueras també ha dit: “La millor manera de tornar-nos-hi és guanyar i ajudar la gent”.

“Serem el malson”

En l’acte també hi ha participat el candidat d’ERC a president de la Generalitat, Pere Aragonès. Davant de Junqueras i Romeva ha assegurat que “l’amnistia és avui una necessitat inajornable, com ho és l’autodeterminació”, i ha criticat la decisió del TSJC de mantenir les eleccions el 14 de febrer: “És una data imposada i forcen les urnes. Nosaltres, per donar suport a la gent, les omplirem”.

A més, com ja va fer en l’inci de la campanya, Aragonès ha carregat contra el candidat del PSC, Salvador Illa: “És el candidat de moltes coses… Del PSC, de Vox, de Ciutadans… I ara també el candidat del TSJC”. En aquest sentit ha avisat que “si Illa és l’esperança per a Cs aquestes eleccions, nosaltres en serem el malson“.