L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s’ha mostrat contrari a l’expansió dels apartaments turístics a la ciutat i aposta per “reduir molt significativament els pisos turístics, sobretot en zones amb molta pressió turística, com Ciutat Vella”. Ho ha dit en una entrevista a ‘El suplement’, de Catalunya Ràdio. A la pregunta de com combatre aquesta situació, Collboni assegura que s’ha d’abordar “no donant noves llicències”.

Aposta pel turisme de qualitat

L’alcalde considera que “Barcelona ha arribat al límit de la seva càrrega turística” i aposta per reforçar la qualitat del turisme que arriba a la ciutat, i no pas la quantitat: “Barcelona no vol més turistes, sinó millors turistes”, afegeix. Per a Collboni, el turisme de qualitat no depèn necessàriament del poder adquisitiu d’aquells que arriben a la ciutat, sinó per la manera en què hi conviu: “El turista que ens interessa és el que respecta la destinació, tingui més o menys diners”.

És el cas, per exemple, del turisme cultural. Lluny de rebutjar la importància econòmica del sector, el líder socialista recorda que “el turisme ens permet mantenir els museus que tenim a Barcelona”, un públic que representa “més de la meitat de la gent que hi va”.

Fre a l’expansió hotelera

L’objectiu del govern municipal és reduir la presència dels pisos turístics, però l’oferta hotelera vol mantenir-la intacta, sense que continuï creixent. “No obriran més hotels”, remarca Collboni, que creu que el sector ha d’estar regulat i que cal evitar que es desboqui com ha passat en altres ciutats. “És bo que mantinguem la restricció del creixement de llits a la ciutat”, declara.

Aquesta mateixa setmana, l’abstenció del PSC va permetre que s’aprovés una proposta de TriasxBCN per canviar el Pla d’allotjaments turístics (PEUAT) amb l’objectiu de regular les llars compartides i permetre que obrin hotels amb “projectes singulars” al centre. En aquest sentit, l’alcalde socialista ha puntualitzat que cal frenar l’expansió hotelera, “tot i que es puguin fer algunes excepcions amb edificis singulars”.

Acords amb “aliats progressistes” i amb TriasxBCN

Un dels principals reptes del govern municipal és pactar per poder tirar endavant els pressupostos, entre d’altres. Amb només 10 regidors i, per tant, un govern en minoria, necessita arribar a acords amb més d’una formació política. “La prioritat és trobar aliats progressistes”, remarca Collboni, tot i que admet que alhora tenen la mà estesa per dialogar amb els guanyadors de les darreres eleccions: “També estem parlant amb Junts per Catalunya”.

“Un pacte nascut a Barcelona”

Les negociacions per aprovar els pressupostos municipals arriben en un context en què el PSOE i Junts han arribat a un acord per investir Pedro Sánchez president del Govern. Sobre si aquest marc polític pot afavorir una entesa en l’àmbit municipal, Jaume Collboni considera que “afavoreix que hi hagi diverses possibilitats”, tot i que creu que “no necessàriament” es farà efectiu. El pacte serà “nascut a Barcelona”, sentencia.

Durant l’entrevista a ‘El suplement’ també li han preguntat si en les negociacions per a la investidura de Sánchez s’ha plantejat com a condició un pacte al consistori barceloní. En aquest sentit, l’alcalde ha estat contundent i ha afirmat que li consta que no ha estat sobre la taula en cap moment. Malgrat tot, sobre els darrers acords en clau estatal, creu que ha estat positiu que “s’hagi saltat la línia divisòria que hi havia entre independentistes i no independentistes”, i diu que era un pas necessari. “Havíem de fer un procés de reconciliació entre catalans”, ha dit Collboni.