L’Ajuntament de Barcelona protegirà un conjunt de cases del passatge de Sòcrates i diverses finques del carrer de Sòcrates, al nucli antic de Sant Andreu, per protegir-les arquitectònicament i evitar-ne l’enderroc. Són en total vuit immobles que tenen valor patrimonial i que s’ha aprovat incloure’ls en el pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic i artístic de la ciutat. També s’afegeix Villa Piedad, una casa de principis del segle XX a la Trinitat Vella que els veïns havien reivindicat salvar.

Cases al passatge de Sòcrates amb la mateixa fisonomia

Són quatre cases, del número 6 al 12, amb façanes formades per una porta centrada i dues finestres. També hi destaquen els elements ornamentals afegits i coronaments singulars. L’Ajuntament de Barcelona en protegeix ara les façanes que passen de nivell de protecció D al C i, per tant, no es poden enderrocar.

Segons el president del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, Jordi Petit, és la típica construcció de poble, de planta baixa, pis i pati darrere, que encara es conserva. Són de principis del anys 20 i es van fer totes d’una tirada. Va ser l’església, els maristes, qui va parcel·lar aquests terrenys i va edificar les cases per vendre-les a particulars.

Quatre finques més al carrer de Sòcrates

Perpendicular al passatge de Sòcrates hi ha el carrer de Sòcrates, on també s’han protegit quatre cases més. Just a la confluència dels dos vials es preserva la casa del número 65, on encara es conserva la distribució original interior de l’època.

De les números 35 i 37 del carrer de Sòcrates en destaquen la façana revestida amb un estuc que en cas de restaurar-se s’haurà de fer servir tècniques tradicionals. També es protegeix la número 22, una façana que crida l’atenció per la gran quantitat de parts ceràmiques, trencadís i terracota en la façana.

La regidora de Sant Andreu, Marta Villanueva, destaca que protegir el patrimoni “permet explicar la història i tenir el relat de què és Sant Andreu, els seus orígens i cap a on volem anar”.

També s’inclou Villa Piedad

A la Trinitat Vella també es protegeix Villa Piedad, finca històrica de principis del segle XX que va servir com a casa d’estiueig i que els veïns, des de fa temps, reivindiquen per recuperar com a equipament.