Un cop encarrilada la investidura de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, el focus es posa a l’Ajuntament de Barcelona i les possibles aliances que pugui fer l’alcalde, Jaume Collboni, que governa en minoria. Tot i això, els grups de TriasxBCN i BComú asseguren que al consistori no s’està avançant i que l’alcalde no es mou. Fonts municipals admeten que no hi ha hagut avenços, però afirmen que Collboni parla amb tothom.

En l’últim ple, l’alcalde es va obrir a negociar alhora pressupost i governabilitat, després del revés amb les ordenances fiscals. “No hi ha converses”, afirma Jordi Martí Galbis (TriasxBCN), que diu que correspon a Collboni fer el primer pas: “Si ho fa, hi serem, però amb la voluntat de fer un canvi”. El portaveu de TriasxBCN apunta que un cop aclarit l’escenari de pactes al Congrés, “és una incògnita saber si hi haurà efecte a Barcelona”. Trias va pactar amb Collboni la nova taxa de terrasses, però els acords no han anat més enllà, segons Martí Galbis.

Els comuns veuen “un govern provisional”

També esperen la trucada de l’alcalde els comuns d’Ada Colau per a un govern d’esquerres. El seu portaveu, Jordi Martí Grau, admet que hi ha “converses informals”, però que no hi ha hagut cap avenç que faci pensar en un acord de govern progressista. Als comuns no els ha agradat tampoc que Collboni hagi pactat amb Trias les quotes de les terrasses i veuen un gir “en la direcció contrària” a un pacte d’esquerres. Per Martí Grau, el govern en solitari del PSC està ancorat en “la provisionalitat” i amb 10 regidors “se’n va ressentint l’acció de govern”.

El PP alerta que “no hi ha projecte”

El portaveu del PP, Juan Milián, veu amb preocupació l’escenari de pactes a l’Ajuntament de Barcelona i denuncia que el govern de Collboni “no té un projecte sòlid”. “No sabem si pactarà amb la dreta independentista o amb l’extrema esquerra”, ha afirmat Milián, que ha descrit el govern del PSC com “un pollastre sense cap que no sap amb qui pactar”. Pel portaveu popular, Collboni ha estat més pendent de Sánchez que no de Barcelona.

Resoldre lideratges

Coincidint amb l’inici del curs polític, al setembre, l’alcalde va deixar clara la preferència d’un pacte de amb BComú i ERC, sense excloure acords amb TriasxBCN. La voluntat del govern era parlar primer només de pressupost, però la falta d’entesa va dur Collboni a canviar d’estratègia. Fonts municipals admeten que des de l’últim ple no hi ha hagut avenços i insten els grups de Trias i Colau, i també al d’ERC amb Ernest Maragall, a resoldre amb quins lideratges volen comptar en el futur.