Amb una abstenció, el govern de Jaume Collboni va permetre aquest dimarts que la Comissió d’Urbanisme aprovés una proposta de TriasxBCN per revisar el Pla d’allotjaments turístics (PEUAT) amb dos objectius: permetre l’obertura d’hotels singulars al centre i regular el lloguer d’habitacions turístiques. En una piulada, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet (PSC), ha negat cap pacte amb Xavier Trias per modificar el pla.

“Si es revisa el PEUAT serà per adaptar-lo a la nova normativa catalana i espanyola”, apunta Bonet en un missatge a la xarxa social X (abans Twitter) que remata assegurant que el pla mantindrà sempre les restriccions actuals. La tinenta d’alcaldia explica que el nou decret de la Generalitat sobre pisos turístics ha de permetre “regular millor” aquesta activitat i reduir-ne el nombre.

Precisament, una altra abstenció del PSC en la comissió de dimarts va fer que no prosperés una proposta de Barcelona en Comú per extingir llicències de pisos turístics. El vot dels socialistes va molestar el grup d’Ada Colau, que va recriminar a Laia Bonet haver-se allunyat d’una majoria d’esquerres.

La versió de TriasxBCN

Fonts de TriasxBCN han explicat que van mantenir converses i negociacions amb el PSC per aprovar la proposta sobre el PEUAT en comissió i que van acceptar la petició del govern per retirar el termini de “tres mesos” per revisar el pla que sortia en el text inicial. Amb aquest canvi, el grup va entendre que el govern votaria a favor de la proposta, però abans del debat els va comunicar l’abstenció.

Les mateixes fonts recorden que el text aprovat no parla d’habitatges d’ús turístic, com sí que hi fa referència Laia Bonet a les piulades. El grup de Xavier Trias assenyala que en una entrevista a l’Agència EFE pocs dies després de ser investit alcalde, Jaume Collboni es va obrir a fer “alguna excepció” al pla urbanístic per algun hotel “en favor de la qualitat”.