El Ple de l’Ajuntament de Barcelona aprovarà aquest divendres les ordenances fiscals per al 2020, que inclouen una pujada de taxes i impostos. El govern municipal (BComú i PSC) tindrà el suport d’ERC i l’abstenció de JxC, amb qui ha negociat algunes modificacions. En el cas de la taxa de terrasses, l’augment serà un 33 % menys del que havia plantejat d’entrada el govern. ERC en volia una reducció del 40 %.

Tot i això, els republicans creuen que han quedat molt a prop del que plantejaven i és “un molt bon acord”, segons Jordi Coronas (ERC). L’augment de la taxa de terrasses ha portat JxC a abstenir-se. Tot i això, ha pactat amb el govern el pagament fraccionat de la taxa per trimestres i, a banda, ajudes als restauradors de Ciutat Vella que “compleixen una important funció social i de convivència” i que no es beneficien principalment del turisme.

66 M € d’ingressos extra amb les ordenances

El regidor de Pressupost, Jordi Martí, ha celebrat el “pas ferm, l’acord sòlid” al qual han arribat amb ERC i JxC per aprovar “unes ordenances que són d’esquerres”, perquè “paga més qui més en té, i paga menys qui menys en té”. Amb el paquet d’ordenances que s’aprovaran al ple, el govern municipal calcula que ingressarà 66 M € més. Pel que fa a la taxa de terrasses, la regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, ha assegurat que “hem arribat a un punt d’equilibri important”.

Les ordenances fiscals inclouen un increment mitjà del 5,46 % de l’IBI. En aquest cas, s’ha pactat ampliar les ajudes a col·lectius vulnerables per pagar els rebuts. També pujarà l’impost de vehicles (s’ha ampliat al 50 % la bonificació per als cotxes ECO), l’impost de construccions i obres, la taxa de la grua municipal (pujarà un 17 %) i la taxa de clavegueram (el gravamen passa de 0,15 al 0,28 € per m3 de consum d’aigua). A banda, s’elimina la taxa per inici d’activitat econòmica.

àrea verda

Les àrees verda i blava no s’apujaran, de moment

En la negociació, ERC ha forçat que l’1 de gener del 2020 es mantinguin els preus actuals per aparcar en les àrees verda i blava. El govern pretenia apujar les quotes segons el grau de contaminació del vehicle. Els republicans volen veure primer l’efecte de la zona de baixes emissions (ZBE) i plantegen estendre l’àrea verda en barris on no n’hi ha per regular-hi l’aparcament per als veïns. Per tot plegat, el debat s’ajorna fins al gener.

El pressupost haurà d’esperar

El govern municipal volia aprovar el pressupost també el 20 de desembre, però el republicà Jordi Coronas ha avisat que “la feina està molt verda”. ERC, de fet, diu que encarà cal abordar amb el govern la llista d’inversions, a la qual Esquerra volia 100 M € més. Elsa Artadi (JxC) també ha explicat que està negociant amb el govern pel pressupost perquè “hi ha hagut un canvi substancial”, després de votar en contra dels comptes en comissió.

Per la seva banda, l’executiu d’Ada Colau i Jaume Collboni s’ha mostrat confiat a poder aprovar aviat el pressupost del 2020. Jordi Martí ha dit que, després de l’acord amb ERC i JxC per les ordenances, “crec que hi ha les condicions” per arribar a un altre acord. Malgrat demanar “aprovar el pressupost com més aviat millor”, Martí ha admès que queda feina per fer: “Hi ha molta lletra petita”.