Esquerra Republicana ha ensenyat les cartes de la negociació que manté amb el govern municipal per aprovar les ordenances fiscals del 2020. En el cas de la taxa de terrasses, en què l’executiu d’Ada Colau preveu un increment que pot arribar a quadriplicar les quotes actuals, ERC ha plantejat una rebaixa del 40 % en l’augment. El regidor republicà Jordi Castellana diu que la proposta del govern “va més enllà d’allò raonable”.

Tot i això, Castellana ha admès que en la negociació potser no s’arribarà al 40 % de rebaixa, però que intentaran que la proposta final “s’hi apropi al màxim possible”. Els republicans volen aquesta reducció de l’increment en totes les zones on es preveia apujar les quotes. En el cas d’una terrassa a l’avinguda de Gaudí amb vuit taules, ara paguen uns 1.600 € al mes. Amb l’increment que planteja el govern, pagarien uns 8.400 €, però si s’aplica la rebaixa d’ERC, la quota quedaria en uns 5.700 €.

Les terrasses és, ara per ara, el que separa més republicans del govern. En els altres impostos, com ara l’IBI, no hi ha gaire discrepància. Des d’Esquerra, però, no es dona per bona la pujada de l’àrea verda i blava sense una visió global de les polítiques de mobilitat. Pel que fa al pressupost, Castellana diu que també s’hi està treballant, però prefereix no posar dates: “És millor un bon acord que no un acord ràpid amb llacunes”.

Collboni: “El ple del dia 20 acabarà bé”

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, s’ha mostrat optimista per les negociacions que el govern manté amb ERC i també JxC per les ordenances i el pressupost. “Som flexibles per abordar les modificacions que siguin necessàries per arribar a la majoria”, ha afirmat Collboni, que ha recordat que la proposta fiscal del govern té un objectiu ecològic i també estricte en l’ús de l’espai públic.

Pel que fa al pressupost municipal, el líder socialista ha dit que “si fos per a nosaltres ja el tindríem aprovat”. Collboni ha dit que tancar-lo abans del ple del dia 20 dependrà de les negociacions amb l’oposició. Tot i això, s’ha mostrat confiat que “el ple de la setmana que ve acabarà bé”.

El Gremi diu que no és cap rebaixa

En un comunicat, el Gremi de Restauració ha qualificat de “desorbitada i innaceptable” la proposta d’increment que ha fet ERC. “No és cap rebaixa, continua sent un augment inaudit i letal per a la restauració”, ha dit el director del Gremi, Roger Pallarols. L’entitat, que ja va mostrar el rebuig a l’increment de la taxa, planteja una actualització basada en l’IPC des del 2009 (es manté congelada des d’aleshores), és a dir, un 17 % més.