Han hagut de passar 13 anys però, finalment, l’Ajuntament ha tret a licitació la construcció del primer edifici d’habitatge públic previst a les casernes de Sant Andreu. Es tracta de l’anomenat edifici C, que tindrà 152 habitatges dotacionals per a persones grans i que als baixos allotjarà l’Espai Jove Jaume Oller. A aquest edifici se’n hi sumaran dos més, l’A i el J, que es licitaran el primer trimestre del 2020.

Les claus de l’edifici C, a punt per al 2022

L’edifici C ocuparà el solar situar al llarg del futur carrer d’Antoni Santiburcio, entre el parc del mateix nom i el carrer de Torras i Bages. Pel que fa a l’equipament per a joves portarà el nom de Jaume Oller, la primera víctima de la Guerra Civil a Sant Andreu de Palomar. L’espai, definit en un procés participatiu amb els joves del barri, inclou sales s’exposicions, d’estudi, d’assaig per a arts escèniques, un buc de batucades i percussió i un espai per a adolescents, entre d’altres.

Un cop adjudicada l’obra, d’aquí a sis mesos, començaran les obres, previstes per al juny del 2020, amb la intenció que l’edifici estigui enllestit i es puguin lliurar les claus el desembre del 2022.

Edifici "C" Casernes Sant Andreu

Tres promocions d’habitatge públic

L’edifici C es completarà amb dues promocions més d’habitatge públic en l’entorn de les casernes de Sant Andreu, els anomenats edifici A i l’edifici J. En total, les tres promocions representaran el 85 % dels 23.200 m2 d’habitatge dotacional previst en aquest espai.

Aquests dos projectes més d’habitatge s’acceleraran el primer trimestre del 2020. En el cas de l’edifici A s’ubicarà al carrer de Víctor Colomer, 6-12, i estarà format per 84 pisos de lloguer social. L’edifici J estarà al carrer de Fernando Pessoa, 53-57, i es preveu que tingui 60 habitatges de lloguer social per a joves.

Plànol habitatges Casernes Sant Andreu

Una demanda històrica del barri

Els primers acords sobre el futur de les casernes de Sant Andreu es remunten a 13 anys enrere. El projecte, però, va estar aturat durant una dècada fins que en el mandat anterior es va començar a desencallar amb la urbanització del Parc d’Antoni Santiburcio, i amb les obres de la rambla de Marta Mata i els espais infantils que s’estan executant.

La construcció d’equipaments i serveis per al barri a la zona de les antigues casernes de Sant Andreu és una demanda històrica dels veïns, que ara veuen com es comença a desenvolupar el projecte.

Imatge aèria projecte habitatges Casernes Sant Andreu