La Comissió d’Economia i Hisenda ha aprovat provisionalment les ordenances fiscals per al 2020 amb els únics suports dels socis de govern (BComú i el PSC). La proposta preveu una pujada d’impostos com ara l’IBI o el de circulació, així com un augment de les tarifes de l’àrea verda i blava, la grua municipal i les taxes que paguen bars i restaurants per tenir terrasses. El debat en comissió és un pas previ al que hi haurà en el ple d’aquest divendres.

La proposta ha rebut el sí dels partits de govern, el no de Cs i la reserva de vot del PP i BCN Canvi (és a dir, no s’han pronunciat ni a favor ni en contra en espera del ple). Per la seva banda, ERC i JxC no han participat en la comissió ni en cap d’aquest mes molestos per la reacció de l’alcaldessa amb la sentència del procés. Es dona el cas que els dos grups independentistes podrien ser clau per aprovar definitivament les noves taxes i impostos.

“No és possible fer miracles”

La regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín (PSC), ha defensat la proposta d’ordenances fiscals perquè l’1 de gener puguin entrar en vigor. Ballarín ha assegurat que estan en “un punt de partida” i que l’executiu vol sumar les aportacions de l’oposició. També ha justificat la pujada d’impostos perquè “per molt que ens ajustem el cinturó, no és possible fer miracles”; per tant, “cal enfortir els ingressos tributaris”.

Luz Guilarte (Cs) ha avisat que “Barcelona ja és una de les ciutats amb més pressió fiscal” i, per això, ha dit que “és una irresponsabilitat aprovar un impostàs que afectarà tota la ciutadania”. Guilarte ha carregat, en especial, contra l’increment de les taxes de terrasses i de l’IBI.

Josep Bou (PP) ha demanat una rebaixa fiscal: “Volem abaixar tots els impostos possibles i aplicar màximes bonificacions als col·lectius que ho necessitin”, ha dit. Eva Parera (BCN Canvi) ha acusat l’executiu d’Ada Colau i Jaume Collboni de “compensar la mala gestió prèvia anant a tocar la butxaca del contribuent”.