El Gremi de Restauració de Barcelona ha fet aquest dimarts un acte de protesta amb 400 restauradors contra l’increment de la taxa de terrasses que el govern municipal vol aplicar el 2020. El sector alerta que l’augment no afecta només els eixos més turístics, on es preveu multiplicar per quatre la quota, i denuncien pujades d’entre el 200 i el 900 % als districtes de Ciutat Vella, l’Eixample, Sants-Montjuïc i Gràcia.

Per exemple, a vies com la plaça de George Orwell i la Comercial es preveuen increments del 429 % de la taxa de terrasses, que puja al 471 % a la plaça de Sant Pere, al carrer de Blai o a la plaça del Diamant. A l’avinguda de Mistral, el sector alerta d’un augment del 213 %, i a la plaça de Salvador Seguí, a la Filmoteca, la pujada prevista és del 900 % segons el Gremi de Restauració.

“Promoure un augment de costos és una política gentrificadora per part d’un govern que presumeix del contrari”, ha sentenciat el director del Gremi, Roger Pallarols, que veu “desproporcionada i confiscatòria” la proposta del govern. “L’Ajuntament té miopia”, ha reblat el president del Gremi, Pere Chias. El sector considera que la mesura posa en perill els negocis sobretot després dels aldarulls postsentència.

ERC: “Farem el possible per millorar-ho”

A l’acte, que s’ha fet al Club Capitol, hi han assistit regidors de tots els grups municipals excepte els dos del govern (BComú i PSC). L’augment de la taxa de terrasses s’emmarca en les ordenances fiscals per al 2020, pendents d’aprovació definitiva. A l’octubre, el Plenari va donar tràmit a les noves taxes i impostos amb l’abstenció d’ERC i JxC, que ara negocien modificacions amb el govern de cara al ple del 20 de desembre.

El regidor d’ERC, Miquel Puig, ha estat l’únic que ha fet referència a les negociacions i s’ha compromès a fer “tot el possible” per “millorar la proposta”. “Però, a vegades, el possible no és ni el que volem nosaltres ni el que voleu vosaltres”, ha matisat. En els seus discursos, Elsa Artadi (JxC), Luz Guilarte (Cs), Josep Bou (PP) i Manuel Valls (BCN Canvi) han rebutjat l’increment de la taxa i han fet costat al malestar del sector.

Ballarín: “No hi ha res tancat”

En declaracions a betevé, la regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín (PSC), ha dit que “no hi ha res tancat” i que l’augment de la taxa de terrasses s’inclou en les negociacions del govern amb l’oposició pel pressupost i les ordenances fiscals. Ballarín ha obert la porta a “alteracions a la baixa” en l’increment previst per a les terrasses tot i que creu que la proposta “no és tan desproporcionada”. “Necessitem enfortir els ingressos per donar resposta a les necessitats”, ha conclòs.