L’Ajuntament ha convocat 600 places públiques noves, 260 de les quals són per entrar a la Guàrdia Urbana i ampliar el cos local. Segons el consistori, la intenció és convocar un miler de places al final de mandat, el 2023, amb l’objectiu d’ampliar la xifra de policies locals. De les places que es pretenen convocar, 300 seran per cobrir jubilacions i 700 de nova creació, de manera que es passarien dels 2.800 agents que hi ha actualment a la Guàrdia Urbana als 3.500. Entre altres coses, es vol reforçar la seguretat i tenir presència als 73 barris de la ciutat per consolidar els equips de barri. De fet, el tinent d’alcalde en seguretat, Albert Batlle, ha considerat “clau” que la Urbana pugui fer una bona tasca de prevenció davant de problemes de convivència i dels ciutadans que diuen estar preocupats per un increment dels fets delictius.

En matèria de seguretat, l’alcaldessa, Ada Colau, ha tornat a demanar a la Generalitat més efectius dels Mossos d’Esquadra a la ciutat: “A finals d’estiu, Barcelona va sumar 300 mossos però en necessitem més. No és suficient”, ha conclòs.

Més presència de dones a la Guàrdia Urbana

Pel que fa a la convocatòria de places noves de la Guàrdia Urbana, l’Ajuntament iniciarà al gener una campanya de comunicació adreçada a les dones per animar-les a incorporar-se a la policia local i que el cos sigui més paritari, ja que continua estant molt masculinitzat, malgrat que va ser un dels primers cossos policials a incorporar dones entre els seus agents.

Segons xifres del consistori, les dones no representen ni una quarta part de la plantilla: són un 12,23 % dels professionals en primera activitat, que en total són 2.771, i un 21,15 %  dels agents en segona activitat, que són 104 efectius.

Places noves també de bombers, sanitaris i educadors

La resta de places públiques que s’han convocat (340) són per reforçar altres serveis i, segons el consistori, per estabilitzar plantilla, que actualment està amb contractes d’interinitat. En l’àmbit de l’administració s’han convocat 70 places, mentre que en educació hi ha 54 places en escoles bressol, 13 per a professors d’educació secundària, 13 més per a educació infantil i primària, vuit de professors superiors d’orquestra, quatre de mestres d’arts plàstiques, dos per a docents de formació professional i un per a professor de música.

També s’han convocat places noves per ampliar serveis sanitaris, de treball social, entre altres.

Més de 300 places en tres anys

La convocatòria presentada aquest dissabte és la tercera des que Ada Colau va arribar a l’Ajuntament. La primera va ser el 2017, quan es van oferir 120 places. Aleshores es van presentar més de 4.000 persones.

El 2018 el consistori va fer una convocatòria pública de 150 places d’agents de la Guàrdia Urbana i enguany la dada arriba fins a les 260. El govern municipal preveu ampliar el cos amb un miler de places fins a finals del 2023.

places guardia urbana colau

Del miler de places previst per a finals de mandat, només 700 seran de nova creació. Amb aquestes incorporacions, el cos passarà de tenir els 2.800 agents actuals, als 3.500 el 2023.