El govern municipal proposa un encariment de l’IBI i altres taxes municipals per fer créixer el pressupost de l’Ajuntament per al 2020. En concret, la proposta de noves ordenances fiscals que ha presentat la regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, planteja un increment mitjà de l’IBI del 5,46 % gràcies a la revisió del valor cadastral feta l’any 2017. Així, calcula, l’Ajuntament ingressarà 43 M € més.

Malgrat la pujada de l’IBI, Ballarín ha explicat que la intenció és rebaixar el tipus impositiu general del 0,75 % (tal com està ara) fins al 0,66 %. A més, el govern de BComú i PSC també vol eliminar els topalls que existeixen en el pagament de l’IBI per “avançar en la justícia tributària i que tothom pagui segons el que té”. Ballarín també ha dit que s’eliminarà la bonificació per domiciliació bancària.

L’àrea verda, les terrasses i l’impost de circulació, més cars

A banda de l’IBI, el govern municipal planteja un increment generalitzat a tot un reguitzell de taxes municipals per incrementar els ingressos de l’Ajuntament i, així, poder fer créixer les inversions previstes al pressupost.

En aquest sentit, Montserrat Ballarín ha posat sobre la taula un increment en l’impost de circulació dels vehicles més contaminants, la taxa d’ocupació de l’espai públic (aquí s’emmarca la taxa que paguen els restauradors per tenir terrasses), l’àrea verda i blava, un recàrrec als pisos buits, la taxa de clavegueram i de residus, el recàrrec de la taxa turística, i la taxa de l’última milla (referent al repartiment de mercaderies a domicili).

En total, el govern encapçalat per Ada Colau preveu recaptar l’any 2020 137,85 M € addicionals amb la pujada de les taxes plantejades. La proposta es debatrà amb els grups de l’oposició i anirà a la Comissió d’Economia i Hisenda d’aquest mes d’octubre. Si supera l’aprovació en comissió, el ple d’octubre en votarà l’aprovació provisional i el ple de desembre, l’aprovació definitiva.

S’engreixa el pressupost fins als 2.898,2 M €

Tots els càlculs referents als ingressos per taxes ja estan inclosos a la proposta de pressupost municipal per a l’any 2020, que ha presentat el regidor de Pressupost, Jordi Martí. D’aprovar-se, aquest seria el primer pressupost aprovat per l’alcaldessa, Ada Colau, des que és al govern de la ciutat. L’any 2016 va recórrer a una modificació pressupostària, els anys 2017 i 2018 es va sotmetre a una qüestió de confiança i, aquest 2019, va fer una pròrroga dels comptes.

Segons Martí, la proposta per a l’any vinent suposa un “pressupost expansiu” que arriba fins als 2.898,2 M €. Això representa un increment de gairebé el 10 % respecte al 2019. A la banda d’ingressos (i més enllà de les taxes), el govern municipal preveu una pujada en les transferències fetes per l’Estat (83,5 M € més) i una recaptació addicional de 10 M € fruit de la lluita contra el frau fiscal.

Un pressupost contra el canvi climàtic i les desigualtats

Pel que fa a despeses i inversions, les primeres està previst que creixin en 250 M € (un 9,5 % més), mentre que les inversions pujaran un 20,1 % fins als 549,8 M €. Segons la previsió de l’executiu, l’apartat que s’endurà el tall de pastís més gran en les inversions són la transformació urbanística i l’espai públic (169,5 M €), mentre que l’habitatge es queda en segon lloc (amb 121,1 M €).

Plaques solars Biblioteca Miquel Llongueras

Amb aquestes xifres a la mà, l’executiu de BComú i PSC asseguren que es tracta d’un pressupost amb dos grans eixos: revertir la desigualtat (amb una “aposta clara per l’habitatge”), i donar resposta a l’emergència climàtica. Ara bé, Jordi Martí ha admès que es tracta d’una “proposta genèrica” que cal debatre amb els grups de l’oposició i que “estem oberts a fer els canvis que ens demanin”.

“No barrejarem amb el pressupost de la Generalitat”

Preguntat sobre la possibilitat que ERC i JxC aprovin el pressupost municipal a canvi que els comuns i el PSC aprovin els comptes de la Generalitat, Martí ha advertit que “en cap cas barrejarem la negociació d’un pressupost amb l’altre; és un acord unànime dels quatre grups”. Si tot segueix el calendari previst, la proposta de pressupost anirà a la Comissió d’Economia i Hisenda del mes de novembre i podria arribar al ple aquest desembre.