L’Ajuntament preveu incrementar la taxa que els restauradors paguen per tenir terrasses al carrer amb augments que tripliquen o quadripliquen la quota actual a l’àrea central de la ciutat, la franja litoral i les zones turístiques. El consistori justifica la revisió d’aquesta taxa per la major demanda d’ocupació de l’espai públic en els últims anys i per equiparar els preus a ciutats com Roma, Milà o París.

L’increment més elevat serà per a les terrasses de la Rambla, la plaça Reial, el passeig de Gràcia, la rambla i la plaça de Catalunya i els entorns de la Sagrada Família. Si fins ara es pagaven 124 € mensuals per taula (9 m²), la proposta eleva la quota a 527 € al mes, és a dir, es quadruplica la taxa.

En bona part del centre de la ciutat i la franja litoral, els preus pujaran de 124 a 351 € o de 68 a 208 € mensuals (per cada 9 m²) segons la zona. En aquests casos es triplica la quota. A la resta de la ciutat, l’increment és menor. Aquests preus s’inclouen en la proposta d’ordenances fiscals que el govern municipal portarà a votació inicial en la Comissió d’Economia de dimarts vinent i en el ple del 25 d’octubre.

àrea verda

Tots els residents pagaran l’àrea verda

Tal com va avançar el regidor Jordi Martí al programa ‘bàsics’, l’Ajuntament vol que l’àrea verda sigui de pagament per a tots els residents (fins ara no pagaven res si no tenien multes). La tarifa serà de 20 cèntims al dia, és a dir, un euro a la setmana o 52 € l’any. Per als no residents, les tarifes de les àrees verda i blava tindran un increment i serà diferent segons el grau de contaminació de cada vehicle.

Per exemple, si al centre es paguen ara 2,5 € l’hora a l’àrea blava, es proposa 3,25 € per a un cotxe amb l’etiqueta C de la DGT, 3,5 € per a un cotxe amb l’etiqueta B i 3,75 € si no es té etiqueta. Als vehicles ecològics no se’ls apujarà la tarifa. A més, l’àrea blava serà de pagament també de les 14 a les 16 h.

S’incrementen la grua i l’impost de vehicles

La proposta d’ordenances fiscals per al 2020 preveu un increment del 17 % de la grua municipal per cobrir el cost del servei. La retirada d’un vehicle passarà dels 147,69 € actuals a 173. També augmentarà l’impost de circulació i s’eliminarà la bonificació per a qualsevol vehicle de benzina. Els cotxes de zero emissions tindran una bonificació del 75 % i els ecològics, del 25 %.

Recàrrec en l’IBI per a pisos buits

Tal com es va explicar en la presentació del pressupost per al 2020, l’impost de béns immobles pujarà un 5,46 % de mitjana. L’increment serà en funció del valor cadastral de cada pis, que s’ha actualitzat d’acord amb la revisió feta el 2017. A més, es preveu un recàrrec del 50 % de la quota per als habitatges que es trobin permanentment desocupats.