El pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per al 2020 ha superat el primer tràmit en una Comissió d’Economia i Hisenda extraordinària, gràcies a l’abstenció d’ERC. Els grups de govern (BComú i el PSC) hi han votat a favor, i la resta d’oposició (JxC, Cs, el PP i Barcelona pel Canvi), en contra. Això aplana el camí dels comptes cap a l’aprovació definitiva, que l’executiu vol fer en el plenari del 20 de desembre.

Poques hores abans de la comissió, els republicans han anunciat que farien una abstenció “per responsabilitat”. Durant el debat, Ernest Maragall (ERC) ha dit que la proposta de pressupost és “insuficient” perquè té una “manca d’ambició progressista, transformadora i de valentia”, i ha avisat que “estem lluny” de votar-hi a favor. I ha avisat l’executiu: “No confonguin responsabilitat amb facilitat”.

comissió Economia pressupost

Elsa Artadi (JxC), per la seva banda, ha criticat l’abstenció d’Esquerra: “Ens sobta que digui que estan lluny, però no tenen problema perquè avanci [el pressupost]”. En aquest sentit, Artadi ha lamentat que “coneixem molt poc” la proposta (que ha dit que no és bona per a Barcelona “perquè és poc ambiciosa i disruptiva”) i, per això, ha sentenciat que “se’ns està demanant que votem gratis”.

BComú i ERC escenifiquen el flirteig

El regidor de Pressupost, Jordi Martí (BComú), ha respost als dos independentistes i ha celebrat l’abstenció d’ERC: “Jo estic més a prop del que diu Maragall que d’Artadi, per això no és casual l’abstenció d’Esquerra”. Amb aquestes paraules, Martí ha despertat un cert flirteig —tens— entre comuns i republicans.

Maragall ha respost que “em sembla bé que vulgui abraçar-me”, tot i que ha reblat: “Però hi ha tanta distància entre l’abstenció i el sí, com entre l’abstenció i el no”. En l’última intervenció en la comissió, Martí ha afegit: “No tinc cap intenció d’abraçar ningú, però els barcelonins no entendrien que l’Esquerra de Maragall no es pot entendre amb els comuns i els socialistes”.

Cs, PP i Valls, en contra del pressupost

La resta de grups de l’oposició han votat en contra del projecte de pressupost. Luz Guilarte (Cs) ha avisat que “no és raonable” i que “posa en risc la viabilitat i l’estabilitat de Barcelona”. A més, ha criticat la pujada de taxes que preveu el govern de BComú i el PSC, que és una de les vies per les quals l’Ajuntament augmentarà la partida d’ingressos.

En el mateix sentit s’ha pronunciat Josep Bou (PP), que ha lamentat que no afavoreixi l’activitat econòmica, i ha proposat “dissoldre i privatitzar alguns serveis municipals” per estalviar fins a 100 M € a les arques municipals. Eva Parera (BCN Canvi) ha retret a l’executiu que “no ha tingut voluntat de buscar un suport ampli” i ha qualificat de “no realista i poc imaginativa” la proposta de pressupost.