Joaquim Forn

L’exconseller d’Interior i exregidor de l’Ajuntament, Joaquim Forn, ha anunciat que no vol tornar a la primera línia política un cop surti de la presó. “La meva activitat política tal com l’he desenvolupada fins ara s’ha acabat”, ha dit en una entrevista concedida a ‘Vilaweb’. La inhabilitació de 10 anys i mig dictada pel Tribunal Suprem és un dels motius, però també ho és la llarga trajectòria a la política institucional que ha tingut Forn els darrers anys, tant al consistori com a la Generalitat: “Ja he fet allò que havia de fer”.

En declaracions a aquest mitjà, l’exregidor creu que és el moment que altres persones li agafin el relleu, un fet que viu “amb absoluta normalitat”, tot i que no descarta col·laborar en projectes polítics o socials en un futur. “Hi ha moltes maneres de participar, de ser actiu i comprometre’s amb el país”.

Forn, a favor del diàleg “sense límits”

L’actualitat política no ha passat de llarg en l’entrevista feta a la presó de Lledoners. Durant les negociacions entre PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez, Joaquim Forn defensa que els partits independentistes dialoguin amb l’Estat. “Sóc favorable de seure i parlar”, ha dit, tot i que denuncia que, per ara, Sánchez “s’ha negat a fer-ho”. Forn demana “reiniciar el diàleg polític” entre els executius català i espanyol i parlar “sense límits de qualsevol tema”.

Això sí, creu que “seria un error” que els líders independentistes presos siguin el centre de la negociació entre la Generalitat i la Moncloa perquè “el conflicte polític va més enllà dels presos”.

Insatisfacció amb la resposta institucional a la sentència

Dos mesos després de la sentència del procés, Forn no està satisfet amb la resposta institucional del Govern català a la resolució del Suprem. “N’esperava més”, ha respost l’exconseller, que ha lamentat que els partits independentistes hagin prioritzat les “estratègies excessivament tacticistes” per davant de la unitat. Això, creu, “ha debilitat la resposta política de les institucions”. En canvi, s’ha mostrat agraït amb la reacció ciutadana i amb les convocatòries de Tsunami Democràtic.

Sobre el segon grau penitenciari per als presos del procés proposat per les presons catalanes, Forn ho veu insuficient: “Ens mereixíem el tercer grau”.