Aragonès Rufian eleccions 10 novembre

Esquerra Republicana ha tornat a guanyar les eleccions generals a Barcelona. Amb la victòria d’aquest 10 de novembre del 2019, els republicans es consoliden per tercer cop consecutiu com a primera força a la ciutat, després d’haver guanyat també les generals del 28 d’abril i les municipals del 26 de maig. A més, ERC (172.180 vots) ha ampliat la distància amb el PSC (163.791 vots), que torna a ser segona força.

Els socialistes han quedat segons després d’un escrutini que, fins al 50 % els feia guanyadors. Els comuns (128.525 vots) s’han mantingut en tercer lloc a Barcelona (van guanyar el 2015 i 2016), i Junts per Catalunya (102.041 vots) repeteix en quarta plaça amb més vots que el 28-A. El PP, també amb més vots (77.976) ha escalat una posició i és cinquè a Barcelona ciutat, per davant de la CUP.

Els anticapitalistes (57.111 vots) s’han estrenat en unes generals a Barcelona en el sisè lloc, per davant de Ciutadans, que han patit una davallada notòria. La formació taronja, que va ser quarta en les eleccions del 28 d’abril, ha passat a la setena posició (46.523 vots respecte els 101.928 de l’abril). Pel que fa a Vox, ha millorat resultats respecte al 28-A, però ha quedat a la cua dels partits que han obtingut representació al Congrés, amb 43.700 vots.

ERC s’imposa en sis districtes

En el mapa de Barcelona, Esquerra ha estat primera força en sis dels 10 districtes: Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí, aquests últims tradicionals feus socialistes. De fet, el PSC s’ha mantingut com a primera força a Ciutat Vella, Nou Barris i Horta Guinardó. La novetat, respecte a l’abril, és que Junts per Catalunya s’ha imposat a Sarrià-Sant Gervasi, que a l’abril va ser per a ERC.

A les generals del 28-A, el mapa de districtes va quedar pintat de dos colors per parts iguals. El groc d’ERC es va imposar en cinc districtes (Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia), mentre que el PSC va guanyar en els altres cinc (Ciutat Vella, Sant Martí, Sant Andreu, Nou Barris i Horta-Guinardó).