Compte enrere per a la sessió de constitució de l’Ajuntament de Barcelona que es farà aquest dissabte, 17 de juny, a les 17 h. A poques hores que comenci el ple d’investidura, tot apunta que Xavier Trias serà investit alcalde, en ser el cap de la llista més votada el 28-M i amb el suport d’ERC. Això, sempre que no es formi una majoria alternativa que sumi més de 21 vots a última hora.

Les bases votaran la proposta

La negociació entre les formacions de Trias i Maragall s’ha allargat durant tot el divendres per acabar de tancar els serrells sobre l’acord de govern, que, segons ha transcendit, inclou dues tinències d’alcaldia per als republicans.

Les bases d’ambdós partits hauran de ratificar el pacte aquest dissabte al matí. Junts consultarà la militància de forma telemàtica amb la pregunta: “Fas confiança a Xavier Trias per negociar i arribar a un acord per assolir un govern de canvi, progrés i benestar a la ciutat de Barcelona amb Ernest Maragall i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)”. La votació es farà entre les 8 i les 14 h. En el cas dels republicans, les bases votaran sobre el pacte en un consell extraordinari de la federació d’ERC de Barcelona que començarà a les 10 h.

L’aval, per tant, arribarà només unes hores abans de la sessió al Saló de Cent. Si les militàncies hi donen llum verda, aquest acord a dues bandes dibuixaria un govern en minoria perquè les dues formacions sumen 16 regidors (cinc per sota de la majoria absoluta, que està en 21 regidors). Trias i Maragall fa dies que mantenen contactes discrets per anar teixint l’acord. Aquest dimarts betevé va avançar una fotografia que ho demostrava, amb Trias i Maragall fent un cafè.

L’alternativa liderada per Collboni, poc probable

L’alternativa a aquest govern només seria possible amb una majoria liderada per Jaume Collboni (PSC), que hauria de sumar com a mínim 21 regidors. Els socialistes han insistit en la necessitat de fer un govern d’esquerres i per això han demanat als comuns que el votin, tot i que encara li farien falta dos vots més per arribar a la majoria absoluta, que podrien ser del PP. El partit d’Ada Colau, però, no sembla disposat a fer-ho i ja ha dit clarament que no participaran en cap operació que impliqui el PP. Els populars, per la seva banda, pressionen Collboni per arribar a un acord amb els comuns, però sense que aquests entrin al govern municipal. Aquest escenari és molt difícil que prosperi si no hi ha un gir de guió d’última hora i BComú i el PP es deixen de vetar mútuament.

Com serà el ple d’investidura?

El ple per constituir l’Ajuntament de Barcelona es farà aquest dissabte, 17 de juny, a les 17 h i es podrà seguir en directe pel canal de la TDT de betevé, en “streaming” a beteve.cat i al perfil de Twitter @btvnotícies.

El primer que es constituirà durant el ple d’investidura serà la Mesa d’Edat, formada pel regidor més gran i pel més jove. En aquest cas, el regidor més gran és Ernest Maragall, però com que és un dels candidats a l’alcaldia, queda descartat. En el seu lloc, hi entrarà el socialista Albert Batlle (70 anys) com a president. Com a regidora més jove, de BComú, Jessica González (33 anys).

Votació secreta en una urna

Tot seguit es donarà pas a la presa de possessió dels regidors. Un a un, s’aixecaran i juraran o prometran el càrrec. Després, el president de la Mesa d’Edat farà una pregunta a tots els caps de llista per saber si algun d’ells retira la seva candidatura. Aquest serà un dels moments clau de la sessió, ja que es podrà llegir la intenció d’ERC si Ernest Maragall no presenta candidatura, i el mateix amb la intenció dels comuns si Ada Colau la presenta o no.

Després d’això començarà la votació. El vot és secret i els regidors dipositaran en una urna, un per un i en ordre alfabètic, un paper en què hauran escrit el nom del candidat que volen que sigui alcalde. La més jove de la mesa comptarà els vots en veu alta i si algun candidat arriba als 21 vots es designarà automàticament alcalde, i si no, ho serà el més votat en les eleccions: Xavier Trias.

Proclamació de l’alcalde de Barcelona

Ja amb la vara, el guanyador donarà pas als discursos dels grups municipals amb aquest ordre: de menys a més representació al Ple.

Finalment, es farà una foto de família i després, la tradicional visita protocol·lària a la Generalitat. La nova corporació municipal creuarà, a peu, la plaça de Sant Jaume.

El programa especial de la investidura a betevé

El programa especial de betevé entrarà al Saló de Cent de l’Ajuntament per seguir la investidura en directe. Arrencarà a les 16.30 h i es podrà seguir a diverses plataformes: la TDT, el web i YouTube. Estarà presentat per la directora d’informatius, Eva Arderius, i el cap de política municipal de betevé, Marc Garcia, amb connexions en directe per mostrar tots els detalls del ple i també l’ambient a la plaça de Sant Jaume.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?