El temps, més aviat que tard, voldrà girar com una truita, 180 graus, arran de l’arribada de les restes de la borrasca Boris a Catalunya i a Barcelona, després de deixar fortes inundacions al centre i en especial a l’est d’Europa. És per això que aquesta situació meteorològica digna de l’estiu té les hores comptades.
Tot fa pensar que serà a partir de mitjans de la setmana que ve quan l’ambient serà cada vegada més de tardor que de finals d’estiu i la probabilitat de veure ploure cada vegada serà més elevada.
Tot això podrà arribar a partir de dimecres, 18 de setembre, coincidint amb una dels moments astronòmics més esperats: la lluna plena del setembre que, a més, serà la segona superlluna de l’any i, encara més, just per l’eclipsi parcial de lluna.
Si el canvi de temps —sota la influència de la borrasca Boris— acaba arribant a casa nostra també s’encavalcarà amb l’estrena oficial de la nova estació: la tardor, però s’haurà acabat la calor d’estiu fins l’any que ve?
Els efectes de la borrasca Boris al centre i est d’Europa
Dies de luxe els que ara tenim a Barcelona i en general, a tot Catalunya, pels incondicionalment enamorats del cel blau, ras i serè. Domini de l’anticicló, i el sol com a clar i únic protagonista amb el permís de la tramuntana i del mestral als extrems del país, la fresca matinal i la calor del migdia. Ara bé, és cap a l’est d’Alemanya, de Polònia, de la República Txeca, així com d’Àustria, de Romania, d’Hongria, entre altres punts de l’est d’Europa, on estan tenint aquests dies una situació meteorològica complicada pel pas de la borrasca Boris.
Aquesta pertorbació està deixant fortes inundacions amb els més 200 i 300 litres per metre quadrat que han caigut al llarg de les últimes 72 hores en algunes ciutats del centre i l’est d’Europa.
Els models meteorològics mantenen la situació de forta pluja en aquesta regió d’Europa, però són optimistes en el fet que a partir de dimarts, 17 de setembre, anirà clarament a la baixa de manera dràstica.
Embossament d’aire fred en altura la nit de dimarts a dimecres
Alhora, les restes de la borrasca Boris ens arribaran a nosaltres a partir de dimecres, 18 de setembre, en forma d’un embossament d’aire fred en altura.
Més pluja, però amb molts dubtes amb les possibles acumulacions
Segons els últims mapes, aquesta massa d’aire fred en altura arribarà a Catalunya de manera inversa —arribarà per l’est del país, habitualment ve de ponent— entre la nit i la matinada de dimecres, 18 de setembre. És per això que, dilluns, 16 de setembre, serà l’últim dia tranquil amb sol o ressol i temperatures que tocaran sostre.
Dimarts ja veurem un cel mig ennuvolat i els primers ruixats, entre les comarques de Barcelona i Girona, més aviat a la tarda i vespre, així com també els primers xàfecs a la província de Tarragona.
A partir de dimecres i fins almenys el cap de setmana del canvi oficial d’estació, el 21 i 22 de setembre, ens trobarem en un període de temps més insegur. El dia clau per veure ploure a Barcelona i altres punts de l’entorn metropolità serà dimecres. Les precipitacions puntualment podran anar acompanyades de tempesta. Serà un canvi de temps general, però haurem de veure en quina mesura serà generós. Ho haurem d’anar concretant els pròxims dies.
La calor d’estiu s’esvairà, almenys 10 dies més
L’ambient d’estiu amb l’acostament de les escorrialles de la borrasca Boris quedarà tocat i enfonsat almenys fins a la Mercè 2024, però ni de bon tros podem donar la calor d’estiu per enterrada fins a l’any que ve. De fet, si mirem més enllà —amb tots els dubtes que suposa—, però, sembla que l’estiuet de Sant Miquel a finals de setembre hi voldrà ser ben present.