L’Ajuntament de Barcelona ha obert el debat sobre com es poden regular els preus dels lloguers a la ciutat. Aquest dimarts s’ha fet la primera sessió de la comissió d’estudi que ho analitzarà, en què s’ha evidenciat la distància entre promotors i experts en polítiques socials i d’habitatge a l’hora de regular els lloguers. La comissió, que es va crear a instàncies d’ERC, farà tres sessions més en els propers mesos i una quarta al juliol amb les conclusions.

Des de l’Associació de Promotors de Catalunya, Elena Massot ha rebutjat una regulació dels lloguers perquè creu que aquest mercat “ja està regulat” amb mesures com l’índex de referència de preus o la durada dels contractes. “Ja és suficient per donar garanties i seguretat als llogaters”, ha apuntat. Massot ha dit que intervenir en el preu dels lloguers pot acabar reduint l’oferta i augmentar el “mercat negre”.

Joan Ràfols, de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, també ha mostrat reticències a la regulació dels lloguers: “Està condemnat al fracàs”. Per Ràfols, la mesura farà reduir el parc de lloguer existent. A l’altra banda, Lluís Hosta, de l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge, ha defensat intervenir en els lloguers per evitar “un creixement salvatge” dels preus. “Volem una regulació clara i transparent”, ha reclamat.

Des de l’Observatori DESC, Guillem Domingo ha demanat actuar sobre els preus perquè “no podem esperar que es moderin sols”. Domingo ha alertat de l’efecte gentrificador de la pujada dels lloguers i ha reclamat la corresponsabilitat del sector privat per aconseguir habitatge públic. En l’únic en què sí que hi ha hagut consens és que cal més pressupost de les administracions públiques per fer créixer el parc d’habitatge social.