La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha reclamat reformes legislatives per regular “l’augment indiscriminat” dels preus dels lloguers a la ciutat. Vilà ho ha demanat en la presentació de l’informe anual del 2019 al ple de l’Ajuntament. La síndica ha dedicat bona part de la intervenció a l’habitatge, “el gran problema de Barcelona malgrat les polítiques municipals”.

Maria Assumpció Vilà ha dit que la situació ha empitjorat fins a punts no desitjables. “La mercantilització de l’habitatge s’ha accelerat de forma vertiginosa”, ha denunciat la síndica, que ha alertat dels efectes gentrificadors de la pujada de preus no només al centre de la ciutat sinó a tots els districtes. L’impacte, segons la síndica, recau en les famílies més vulnerables.

Per tot plegat, ha exigit “esgotar totes les possibilitats” que dona l’ordenament jurídic per garantir l’accés a l’habitatge. Vilà també s’ha referit a les persones sense llar, sobre el qual ha culminat recentment una actuació d’ofici. La síndica ha reclamat a les administracions adequar el pressupost destinat a garantir el dret a l’habitatge.

Queixes per la ZBE i els Serveis Socials

La síndica de greuges ha exposat també les queixes de diversos àmbits que va recollir durant el 2019. En el tram final de l’any, es van multiplicar les queixes per l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions. Vilà ha demanat a l’Ajuntament que segueixi ferm en la lluita contra la contaminació, però ha reclamat que acompanyi les persones que tenen més dificultats per adaptar-se als canvis en la mobilitat.

Maria Assumpció Vila ha denunciat queixes pel funcionament del servei d’atenció domiciliària (que aquest 2020 es tornarà a adjudicar), ha criticat el retard en la implantació de la T-Mobilitat i ha reclamat càmeres als uniformes de la Guàrdia Urbana per dotar de garanties la seva actuació. La síndica ha demanat que es tinguin en compte les seves recomanacions i una “resposta àgil” quan fa peticions d’informació a l’Ajuntament.