L’alcaldessa, Ada Colau, ha demanat ajuda a la comunitat científica de Barcelona per “fer front a les angoixes i esperances dels temps que ens ha tocat viure”, en al·lusió a reptes com el coronavirus. “Us necessitem per ser la ciutat que volem ser i que no es deixi portar per la por en temps de pànics globalitzats”, ha afirmat Colau al Saló de Cent en la presentació del Pla Barcelona ciència 2020-2023.

Colau ha dit que el coronavirus és “la nostra urgència actual global”, però ha assenyalat també “l’auge de l’extrema dreta i els discursos d’odi a Europa i la resta del món”. El coronavirus manté aïllats 55 treballadors de l’Ajuntament de Barcelona, després de dos casos positius, un al consistori i un altre en una escola bressol municipal de Gràcia, que està tancada. Entre els confinats hi ha el primer tinent d’alcalde i dos regidors més del govern.

4 M € per potenciar la recerca

El Pla Barcelona ciència 2020-2023 està dotat amb 4 M € i permetrà afegir un milió cada any als 11 milions d’euros anuals que l’Ajuntament destina a aquesta matèria. Entre altres accions, es mantindrà el Premi Hipàtia per reconèixer trajectòries científiques, es promourà l’estada a la ciutat de referents científics i s’augmentaran les subvencions a la recerca. També es consolidarà la Biennal de Ciència (el 2021 i 2023).