L’Ajuntament de Barcelona debatrà durant sis mesos en una comissió d’estudi com es poden regular els preus dels lloguers a la ciutat, una competència que depèn de la Generalitat i l’Estat. La comissió, impulsada per ERC, es reunirà un cop al mes i preveu tenir conclusions a l’estiu. La regidora d’ERC Eva Baró en serà la presidenta i la regidora d’Habitatge, Lucía Martín (BComú), la vicepresidenta.

La primera sessió, de constitució, es farà aquest mes de febrer. En les quatre següents s’abordaran: la situació i les polítiques d’accés a l’habitatge a Barcelona i l’àrea metropolitana; experiències internacionals en la regulació dels lloguers; el marc competencial i escenaris de regulació; i l’impacte social, econòmic i urbanístic de la regulació dels lloguers a Barcelona. La sisena sessió serà la de conclusions.

Les experiències de París i Berlín

La creació de la comissió es va aprovar en el ple del gener amb el suport de tots els grups i l’abstenció de Ciutadans, després que el juliol del 2019 el Plenari ho acordés amb els vots d’ERC i JxC. “Hem perdut sis mesos”, ha afirmat Eva Baró, que defensa “un debat objectiu i rigorós” en la comissió. La intenció d’ERC és fer venir compareixents de París, Berlín o Nova York per exposar les seves experiències. Cada grup podrà proposar dos ponents per sessió.

La regulació dels lloguers és una qüestió que es va incloure en l’acord de govern a Espanya entre el PSOE i Unides Podem. Precisament, en la reunió entre Ada Colau i Pedro Sánchez a l’Ajuntament, la setmana passada, l’alcaldessa va buscar el compromís del president espanyol per fer-ho, però aquest no va concretar cap calendari.