L’alcalde, Jaume Collboni, i la líder dels comuns, Ada Colau, s’havien de reunir aquest dijous a l’Ajuntament de Barcelona per explorar un possible pacte de govern. La trobada s’emmarcava en la ronda de converses que Collboni ha reprès després de les festes de Nadal, però finalment l’alcalde l’ha posposat. Això es produeix després de mesos de desacords i en un moment en què els comuns denuncien que no tenen “cap espai formal de diàleg” amb els socialistes. Per ara, el govern del PSC manté més vies de diàleg obertes amb TriasxBCN, amb qui parla de pressupost i govern.

Poden Collboni i Colau tornar a ser socis de govern? Fa tot just un any, el líder socialista va sorprendre a tothom en abandonar el govern municipal que compartia amb Colau, quatre mesos abans de les eleccions municipals. La decisió va molestar profundament l’aleshores alcaldessa. Un any després, els papers s’han intercanviat: ara Collboni és l’alcalde i Colau, des de l’oposició, clama per entrar al govern. Fins i tot, ha deixat la porta oberta a ser tinenta d’alcaldia.

Distància amb els comuns

Des de la recuperació de la democràcia no hi ha precedents a Barcelona d’un exalcalde de la ciutat que s’hagi incorporat al govern com a número dos. Tot i la voluntat de BComú d’articular un tripartit amb PSC i ERC, el cert és que en els primers mesos de mandat els antics socis de govern (comuns i socialistes) han evidenciat en públic més aviat distància. L’últim exemple, una reprovació al Plenari amb què el PSC va acusar els comuns de boicotejar un acord d’esquerres.

Més sintonia amb TriasxBCN

Collboni vol tenir un pacte de govern que permeti aprovar també el pressupost del 2024 (ara els comptes estan prorrogats) abans de la primavera. De moment, manté la incertesa sobre quin soci triarà, però en els primers mesos de mandat hi ha hagut més entesa amb el grup de Xavier Trias en temes com la taxa de terrasses, modificar la reserva del 30 % per a habitatge protegit o revisar el pla hoteler per permetre hotels singulars al centre.

De les mesures estrella de Colau en l’últim mandat, els eixos verds, Collboni ja ha dit que no en farà més, i deixa per al mandat següent completar el tramvia per la Diagonal. Aquesta última obra, els comuns pressionen per fer-la mentre que Trias ha dit que si té incidència en el govern, el tramvia no passarà de Verdaguer.