El govern de Jaume Collboni s’ha endut un revés al ple de desembre per part dels dos partits que aspiren a pactar amb el PSC i entrar a l’executiu. Barcelona en Comú ha sumat els vots de Trias per Barcelona per aprovar una proposta que constata “la paràlisi” del govern socialista. La resta de l’oposició s’ha abstingut. La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha acusat els comuns d’Ada Colau de “boicotejar un govern de coalició d’esquerres”.

La proposta no era formalment una reprovació, però en tenia un aire. En el seu discurs, de to calmat, Colau ha admès “una enorme decepció” pels primers sis mesos de govern de Collboni —a qui van investir— sense haver pactat el pressupost. “Quin pla té el govern? Existeix un pla?”, s’ha preguntat l’exalcaldessa, que ha interpel·lat l’alcalde perquè s’impliqui a aconseguir acords: “Amb 10 regidors no es pot governar”.

Per part de TriasxBCN, la portaveu adjunta, Neus Munté, ha lamentat que “el govern no suposa cap canvi; hi ha inacció i continuïtat que perpetua els mateixos problemes que amb els comuns”. De fet, Munté ha avisat Colau que té la responsabilitat del govern Collboni perquè van investir l’alcalde. “El vot d’avui no és un aval a res, és conseqüència del fracàs de Colau i la votació per fer alcalde Collboni”, ha sentenciat.

“Un govern ferm i dinàmic”

La primera tinenta d’alcaldia ha reprotxat “campanyes absurdes d’atacs”. “Què els molesta? Estem fent el que toca a un govern d’esquerres”, ha afirmat Laia Bonet, que ha descrit l’executiu de “ferm i dinàmic”. La número dos de Collboni ha lluït les dades del baròmetre, en què Collboni i el govern aproven, en contrast amb els suspensos de Colau: “Si hi hagués paràlisi, difícilment aquesta seria l’opinió de la ciutadania”.

Sirera repta Colau a una moció de censura

Elisenda Alamany (ERC) ha justificat l’abstenció per no sumar amb Colau, a qui ha reclamat autocrítica: “es van equivocar i van regalar els vots de la investidura a canvi de res”. Des del PP, Daniel Sirera ha celebrat que els comuns no siguin al govern i ha reptat Colau a presentar una moció de censura i intentar guanyar-la si vol tornar a l’executiu. Gonzalo de Oro (Vox) ha dit que PSC i comuns són el mateix i ha reclamat “més serietat, ordre i gestió”.