construccio pisos 30 % habitatge protegit

(ACN/Redacció) La Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposta de Trias per Barcelona per modificar la norma que obliga a reservar un 30 % de les noves construccions a habitatge protegit. La proposta, aprovada amb els vots del PSC i del PP, denuncia la incidència “nul·la” de la mesura impulsada pels governs d’Ada Colau i la paràlisi “greu” del sector immobiliari. BComú i ERC hi han votat en contra i Vox s’ha abstingut.

El regidor Damià Calvet (TriasxBCN) ha afirmat que “la mesura no ha funcionat” i que cal modificar-la amb diàleg amb el sector. La proposta de TriasxBCN aposta per flexibilitzar la norma segons el districte i la possibilitat de monetitzar la reserva i promoure habitatge protegit amb els ingressos. El popular Juan Milián ha acusat la mesura del 30 % de “política intervencionista que no funciona”.

La tinenta d’alcaldia Laia Bonet (PSC) ha justificat el vot favorable a la proposició per “obrir un diàleg”, però ha dit que encara és aviat per parlar de continguts: “veurem com fem efectiu el 30 %, ja arribarà el moment”. Des dels comuns, Lucía Martín (exregidora d’Habitatge) ha acusat TriasxBCN de voler “liquidar” la reserva del 30 %, i Elisenda Alamany (ERC) ha defensat la mesura i n’ha criticat “l’esmena a la totalitat” del grup de Xavier Trias.

La proposició aprovada també demana un pacte de ciutat per l’habitatge, que preveu prioritzar l’augment del parc d’habitatge protegit de lloguer. Alhora, el text demana començar un inventari dels solars d’equipaments públics i privats per estudiar la possibilitat de dedicar-los a la promoció d’habitatges dotacionals o allotjaments amb espais compartits.

Crítiques del Sindicat de Llogateres

El Sindicat de Llogateres ha denunciat “una nova maniobra” contra el dret a l’habitatge per part dels lobbies “i dels seus representants al ple de l’Ajuntament, Collboni i Trias”. L’entitat interpreta que la modificació de la mesura comportarà reduir els percentatges d’aportació a habitatge protegit i traslladar les promocions a localitzacions menys cèntriques.

Alhora, el sindicat ha criticat que TriasxBCN defensi acordar la modificació amb l’Associació de Promotors, la Cambra de la Propietat, el Col·legi d’Arquitectes i altres agents, “oblidant casualment les entitats i moviments socials que vam impulsar la mesura, i vam aconseguir-ne l’aprovació el 2018”.