Barcelona té ara mateix 4.664 vies públiques que inclouen carrers, carreteres, passatges, passejos, avingudes, places, jardins, camins, parcs, rondes i altres denominacions. Tots s’inclouen en el nomenclàtor, que ens explica moltes coses de la nostra ciutat i la seva història. Si remenem una mica entre el mapa de Barcelona trobarem un munt de curiositats i històries amagades al darrere.

El carrer més curt, el més llarg i el més estret de Barcelona

  • Carrer més curt: És el carrer de l’Anisadeta, que fa 5,3 metres de llarg i està situat al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, a tocar de l’entrada principal de la basílica de Santa Maria del Mar. És perpendicular al carrer dels Canvis Vells i rep el nom d’Anisadeta per una antiga taverna amb el mateix nom on se servia anís amb aigua fresca sobretot als pescadors i els treballadors del port. Hi ha documents que n’acrediten l’existència el segle X.
  • Carrer més estret: És el carrer de les Mosques, que fa 1,48 m i està situat just a l’altra banda de Santa Maria del Mar, entre els carrers de Flassaders i de Montcada. La seva història es remunta a l’edat mitjana, quan no hi havia planificació urbanística i molts carrers eren estrets. Això ajudava a mantenir les edificacions càlides però per contra hi havia mala ventilació. Aquesta fet i l’acumulació habitual d’escombraries per la seva proximitat a l’antic Mercat del Born atreien moltes mosques i popularment se’l va començar a anomenar d’aquesta manera. El 1441 el nom ja apareixia al Nomenclàtor.
  • Carrer més llarg: És la ronda del Litoral, que fa uns 15 quilòmetres, seguida per la Gran Via de les Corts Catalanes, que en fa 13; la ronda de Dalt, amb 11,8; la carretera de les Aigües, amb 9,3; l’avinguda Diagonal, amb 8,3, i l’avinguda Meridiana, que s’estén 6,6 quilòmetres.

Els carrers més antics i els noms més repetits

El districte amb més carrers de Barcelona és Ciutat Vella amb 604 i també té dos dels noms més antics del nomenclàtor, el carrer d’en Rauric, del 1340, i la plaça Nova, del 1358. En segon lloc hi ha Sarrià – Sant Gervasi, que té 588 carrers, i el segueixen Sants-Montjuïc (509), Horta-Guinardó (466), Sant Martí (393), Nou Barris (366), Sant Andreu (340), Gràcia (314), les Corts (214) i l’Eixample, que és el que en té menys, 88. I de tots aquests carrers, un 35,57 % tenen noms d’home i un 8,19 %, de dona. Pel que fa als noms més repetits, a la ciutat hi ha 225 carrers dedicats a sants, 61 amb la paraula Josep, 53 que inclouen Can, 50, Joan i 33, Maria. I el nom més llarg de tots és el dels Jardins d’Elisabeth Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel.

Carrers curiosos: Ja-hi-som, Oblit, Alí Bei i Can Bruixa

  • Carrer de Ja-hi-som: Si vols anar caminant des del Peu del Funicular fins a la part superior de Vallvidrera pots utilitzar un camí costerut que es diu la drecera de Vallvidrera. Doncs bé, la història popular diu que quan la gent arriba a la part que ja és més plana exclama: “Ja-hi-som”. I en aquest punt és on comença el carrer de Ja-hi-som.
  • Carrer de l’Oblit: El Guinardó rep el nom d’un dels masos més importants del barri, el Mas Guinardó, i quan van urbanitzar els carrers de la zona es van oblidar de batejar aquest carrer.
  • Carrers del Tigre, de la Paloma i del Lleó: Aquests tres carrers del Raval es van fer plegats el 1858 i la història diu que els tres noms, Tigre, Lleó i Paloma, eren els noms dels tres gossos que vigilaven els horts que hi havia a la zona.
  • Carrer d’Alí Bei: El seu nom real era Domènec Badia i Leblich i va néixer a Barcelona el 1767. Va exercir de funcionari del rei Carles IV des dels 14 anys i sembla que va fer d’espia. Tenia un esperit aventurer i volia anar a la Meca, un lloc prohibit per als no musulmans. Què va fer? Va estudiar àrab, va comprar-se indumentària adient per camuflar-se a la Meca i es va autobatejar com a Alí Bei, però també era conegut com a Alí Bey ben Uthman al-Abbasí o Alí Bei l’Abbassí. Es va convertir en el primer espanyol i el primer o un dels primers europeus dels qual es té constància que arribés a la Meca. Va escriure les seves aventures en un diari, del qual s’han fet publicacions que van contribuir a fer créixer l’interès per la cultura islàmica.
  • Passatge de Clip: Situat al barri de la Sagrada Família, rep el nom de Clip de les inicials dels quatre carrers que delimiten l’illa de cases on està ubicat: Còrsega, Lepant, Indústria i Padilla.
  • Carretera de les Aigües: Construïda per Aigües de Barcelona, rep el nom perquè des del 1909 es fa servir per fer arribar les aigües des del dipòsit de Sant Pere Màrtir fins a la zona del Tibidabo.
  • Carrer de Can Bruixa: El nom té l’origen en una masia construïda al segle XVIII a les Corts. Es deia que els propietaris tenien l’habilitat de curar animals i també el do d’endevinar les cries de cavall que naixerien. Popularment es deia que era obra de bruixeria.

Carrers d’oficis, escriptors, metalls, marítims i l’esquirol volador

En el mapa de la ciutat els carrers també s’agrupen per temàtiques en alguns barris. A Ciutat Vella hi ha un bon reguitzell de vies amb noms d’oficis i de materials que són testimoni de la Barcelona dels gremis, que el 1516 tenia identificats uns 195 oficis. Encara avui ha carrers com els de Mirallers, Corders, Cotoners, Fusteria, Llibreteria, Boters, Espaseria, Brocaters, Traginers, Llana, Oli, Moles, Plata, Olles, Candeles i Caputxes.

El món de les lletres també està representat en més d’una zona. A Montbau hi ha els carrers relacionats amb les arts com els de la Poesia, Pantomima, Cançó, Dansa, Lírica, Mímica i Muses. A Canyelles hi ha la zona dels escriptors, com Antonio Machado, Miguel Hernández, Federico García Lorca, Miguel de Unamuno i Juan Ramón Jiménez. Al mateix barri trobem animals com Isart, Gasela, Castor, Guineueta i Esquirol Volador a tocar de la rambla del Caçador.

Una de les àrees amb més temàtiques agrupades és la Zona Franca. Hi ha una part on podem trobar noms de disciplines com els carrers de les Ciències, Literatura, Física, Mecànica, Botànica i Lletres. També unes vies dedicades als metalls, entre els quals hi ha Alumini, Urani, Estany, Acer, Bronze, Platí, Coure, Ferro, Plom, Foc, Alts Forns i Metal·lúrgia. I també un espai on es concentren carrers amb referències marítimes o geogràfiques com Mar Groga, Índic, Suez, Atlàntic, Mar Roja, Aral, Àrtic, Bering, Yucatán i Martinica. Però si hi ha alguna temàtica especial són els carrers amb noms de lletra i números.