Trobades cada setmana. És el que TriasxBCN diu que manté amb el PSC a l’Ajuntament per explorar un possible pacte pressupostari i de govern. Ho ha detallat aquest dilluns el portaveu Jordi Martí Galbis després que Xavier Trias anunciés la setmana passada que hi ha converses amb l’equip de Jaume Collboni. En canvi, els comuns d’Ada Colau reiteren que el PSC no ha obert “converses formals” amb ells i veuen un “gir a la dreta” de Collboni.

Fonts municipals apunten que es parla amb tothom igual i que els avenços arribaran passat festes. Des de TriasxBCN, Martí Galbis admet que les reunions són “molt inicials” i que tot “anirà lent” perquè s’estan abordant qüestions “importants i sensibles”, com ara un possible acord programàtic i de cartipàs. “Setmanalment ens anirem veient”, diu Martí Galbis, que demana a Collboni que les converses no s’eternitzin.

El portaveu de TriasxBCN ha afegit que seria “poc ètic” que s’avanci molt amb el seu grup i alhora amb els comuns i que “en algun moment Collboni s’haurà de decidir”. Martí Galbis veu més possibilitats que l’alcalde acabi fent un govern amb els comuns, però diu que el seu grup “no defalleix” perquè vol “deixar enrere els vuit anys de Colau”. “No mourem cap peça per una cadira, volem un canvi de rumb i de polítiques”, ha afegit.

“Cap conversa formal”

A diferència de les trobades setmanals que ha anunciat TriasxBCN, la portaveu dels comuns, Janet Sanz, reitera que amb el PSC hi ha hagut només converses informals però cap conversa formal per concretar les bases d’un govern estable i fort”. Sanz ha dit que mentre Collboni diu en públic que vol un pacte d’esquerres, les trobades amb TriasxBCN demostren que “viren cap a la dreta”.

La portaveu de BComú ha reclamat a Collboni que si vol un pacte d’esquerres ho digui clarament perquè en les formes aquesta voluntat “brilla per la seva absència”. Janet Sanz ha assegurat que sense pressupost, el govern del PSC és “feble” i ha advertit que si el 2024 arrenca amb una pròrroga dels comptes, “hi haurà retallades”. Per això, els comuns forçaran una compareixença del govern en la Comissió d’Economia per “donar la cara”.

El PP, a Collboni: ni Trias ni Colau

El PP ha demanat a l’alcalde Collboni que no triï ni Xavier Trias ni Ada Colau com a socis de govern. El portaveu popular, Juan Milián, ha recordat que en la investidura “li vam donar una oportunitat d’or” (els vots del PP van ser decisius per investir Collboni amb el suport de BComú) i que “ara ha d’aprofitar-la per governar amb les mans lliures“.

Milián ha instat l’alcalde a “pactar les millors polítiques possibles” amb els partits que estan “disposats a afavorir el bé comú a la ciutat” i, una vegada més, li ha insistit que “no es lligui a cap de les dues opcions que representen models que han fracassat” a Barcelona.